Eksote pyytää poliisia tutkimaan hallituksensa puheenjohtajan toimia – tutuille järjestettyjä lääkäriaikoja, rekrytointiin puuttumista, epäasiallista toimintaa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri ilmoitti viime viikolla, että se selvittää hallituksensa puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) toimintatapoja.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen.
Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.).Ulla Ylönen/ Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tarkastuslautakunta on päättänyt siirtää Eksoten hallituksen puheenjohtajaan Marja-Liisa Vesteriseen liitetyt epäselvyydet poliisin tutkittavaksi. Vesterisen epäillään syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttöön.

Tarkastuslautakunta haluaa, että poliisi selvittää, onko Vesterinen syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttöön puuttumalla operatiiviseen toimintaan järjestämällä tutuilleen lääkäriaikoja Eksoten toimipisteisiin, vaikuttamalla tai pyrkimällä vaikuttamaan rekrytointeihin, hyödyntämällä asemaansa toimeensa liittymättömissä asioissa ja toimimalla epäasiallisesti erilaisissa yhteyksissä.

Tarkastuslautakunta oli yksimielinen päätöksessään.

– Pidän tapauksia vakavina, sellaisina joita ei olisi voinut jättää tutkimatta, sanoo tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Laura Kaijanen.

Esimerkiksi viime kesänä nousi kohu nuorille lääkäreille suunnatusta rekrytointi-ilmoituksesta. Lääkäreille luvattiin Suomen kärkipalkkaa, loistavia työkavereita ja räätälöitävää työnkuvaa.

Eksoten julkaiseman ilmoituksen kuvituksena hymyilee ylävartalonsa auringolle paljastanut nuori mies drinkki kädessään.

Vesterisen mielestä ilmoitus oli sopimaton, ja hän käski poistamaan sen, ja ilmoitus poistettiin.

Vesteriselle järjestettiin viime viikolla kuulemistilaisuus, jossa Eksoten valtuuston puheenjohtajat ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja keskustelivat hänen kanssaan hänen toimintatavoistaan.

Vesterinen kiistää väitteet

Marja-Liisa Vesterinen kiistää itseensä kohdistuneet väitteet.

– Olen jo aikaisemmmin sanonut , että minuun kohdistuu aivan vääriä väitteitä. Olen antanut niistä valtuuston puheenjohtajille ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajalle vastauksen ja saanut virkamiehiltä vahvistuksen, että se mitä olen sanonut pitää paikkansa, sanoo Vesterinen.

– Tässähän vasta kysytään poliisilta, lähteekö se näistä tutkimaan. Syytettä minua kohtaan ei ole olemassa, Vesterinen jatkaa.

Vesterinen ei pidä epäilyjä rikosepäilyinä, koska ne liittyvät operatiiviseen toimintaan.

– Aivan yhtä hyvin nämä asianomaiset olisivat voineet kysyä minulta, miksi näin on päätetty, miksi näin on toimittu, hän jatkaa.

Vesterinen kiistää käyttäneensä sellaista valtaa, joka hänelle ei kuuluisi.

– En mielestäni ole käyttänyt, sanoo Vesterinen.

Poliisi ei välttämättä ota tutkintaan

Kaakkois-Suomen poliisi selvittää tavallisesti melko nopeasti, aloittaako se esitutkinnan. Tarvittaessa poliisi keskustelee syyttäjän kanssa jo esitutkinnan aloittamista harkitessaan.

Jos Vesterisen toiminnassa on poliisin mukaan syy epäillä rikosta, se aloittaa perusteellisen esitutkinnan. On myös mahdollista, että poliisi ei ota juttua tutkittavaksi.

Juttua täsmennetty 14.11. klo 6.55. kohdassa Eksote haluaa, että poliisi selvittää, onko Vesterinen syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön muun muassa järjestämällä tutuilleen lääkäriaikoja.