1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump on tyytyväinen yhteistyöhön Erdoğanin kanssa, vaikka Turkin ja Venäjän väliset asekaupat hiertävät

Yhdysvaltain presidentti kertoi olevansa Turkin presidentin "suuri fani".

Recep Tayyip Erdogan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa tapaamisensa jälkeen 13. marraskuuta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa tapaamisensa jälkeen.Erik S. Lesser / EPA / AOP

Yhdysvaltain ja Turkin presidentit vakuuttelivat tapaamisensa jälkeisessä lehdistötilaisuudessa käyneensä vuoropuhelua vilpittömässä hengessä. Presidentit keskustelivat muun muassa Syyrian tilanteesta ja Turkin käymästä asekaupasta Venäjän kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vannoi olevansa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin “suuri fani” ja kiitteli Turkin olevan myös suuri liittolainen Natossa.

Kaiken hehkutuksen jälkeen Trump kuitenkin myönsi, että Turkin päätös ostaa Venäjältä S-400-ohjuspuolustusjärjestelmä on "haaste" Turkin ja Yhdysvaltain välisille suhteille. Tähän asiaan maat joutuvat jatkamaan ratkaisun etsimistä, Trump lisäsi.

Syyrian tilanteeseen liittyen Trump kertoi olevansa tyytyväinen yhteistyöhon Turkin kanssa taistelussa terrorismia vastaan. Samalla Trump sanoi Syyrian tulitauon jatkuvan, vaikka sen olosuhteet ovat monimutkaiset.

Erdoğan painotti jälleen sen tärkeyttä, että eri valtiot ottavat vastaan kansalaisiaan, jotka ovat Turkin pidättämiä Isis-vankeja.

Presidentit samoilla linjoilla Macronin Nato-lausunnosta

Trump kommentoi keskiviikkona myös, että Turkki ja monet muut kansainvälisessä yhteisössä ovat pettyneitä Ranskan esittämään lausuntoon Naton nykytilasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi hiljattain, että Nato kärsii “aivokuolemasta”. Tällä Macron viittasi Naton toiminnassa esiintyneeseen koordinaation puutteeseen sekä Yhdysvaltain toimien ennustamattomuuteen Trumpin kaudella.

– Minä luulen, että Erdoğan… ja moni muukin on samaa mieltä, että he ovat erittäin pettyneitä Ranskan lausuntoon sitoutumisesta ja Natosta”, Trump sanoi.

Trump ei kuitenkaan selventänyt, keiden muiden hän arveli olevan samaa mieltä.

– Luulen että lausunto vaivasi presidenttiä hyvin paljon enkä usko, että hän oli kovin hyvillään siitä. Eikä moni muukaan, Trump totesi.

Erdoğan itse kommentoi, että Macronin lausuntoa on "mahdoton hyväksyä".

Aiheesta lisää:

Trump tapaa Erdoğanin, vaikka Nato-kumppani kosiskelee Venäjää – Voit seurata presidenttien lehdistötilaisuutta täältä

Turkin karkottama epäilty amerikkalainen Isis-taistelija jumissa Kreikan ja Turkin rajalla – ”Ei meidän ongelmamme”

Turkki sanoo aloittaneensa Isis-taistelijoiden palautukset

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi