Hyppää sisältöön

Oppositiojohtajan kannattajat valtasivat Venezuelan suurlähetystön Brasiliassa useaksi tunniksi

Brics-huippukokouksen aikana sattunut tapaus heijasteli Venezuelan mutkikasta diplomaattista asemaa.

Nicolas Maduron kannattajat osoittavat mieltään Venezuelan Brasilian-suurlähetystön edessä. Kuva: Joedson Alves / EPA

Venezuelan suurlähetystössä Brasiliassa sattui keskiviikkona yhteenotto Venezuelan presidentin Nicolas Maduron ja väliaikaiseksi presidentiksi julistautuneen oppositiojohtaja Juan Guaidon kannattajien välillä.

Guaidon kannattajat valtasivat pääkaupunki Brasiliassa sijaitsevan suurlähetystön, jonka henkilökunta koostuu Madurolle uskollisista virkamiehistä. Tunteja kestäneen pattitilanteen jälkeen Guaidon kannattajat poistuivat suurlähetystön tiloista.

Viimeisin Maduron nimittämä suurlähettiläs vedettiin pois Brasiliasta jo 2016. Guaido on nimittänyt oman suurlähettiläänsä Teresa Belandrian, joka ei kuitenkaan työskentele suurlähetystörakennuksessa. Belandria on vaatinut lähetystön työntekijöitä tunnustamaan Guaidon presidentiksi.

Belandrian mukaan hänen alaisensa pääsivät sisään suurlähetystöön, kun lähetystön työntekijät avasivat ovet heille vapaaehtoisesti. Lähetystössä ollut Madurolle uskollinen diplomaatti kertoi, että toistakymmentä Guaidon kannattajaa valtasi osan lähetystörakennuksesta. Lähetystön tiloissa asuu 15 ihmistä.

Belandria vahvisti myöhemmin tiedotteessa, että Guaidon kannattajat ovat poistuneet lähetystöstä.

– Olemme ohjeistaneet henkilökuntaamme poistumaan suurlähetystöstä Brasiliassa, koska emme voi taata heidän turvallisuuttaan Nicolas Maduron hallinnon vallananastajien synnyttämän väkivallan takia, Belandria sanoi.

Suurlähetystön ympärille kerääntyi valtauksen aikana satoja ihmisiä, monet heistä Brasilian vasemmistolaisen PT-puolueen kannattajia, jotka sympatisoivat Maduroa ja vastustivat lähetystön valtausta.

Brasilia on Guaidon puolella

Tilanne on diplomaattisesti kimurantti, sillä Brasilia kuuluu maihin, jotka ovat tunnustaneet Guaidon Venezuelan presidentiksi. Brasilia isännöi parhaillaan kehittyvien maiden Brics-huippukokousta. Brics-maista Kiina ja Venäjä ovat puolestaan Maduron vahvoja tukijoita.

Samaan aikaan kun lähetystön valtaustilanne oli käynnissä, isännöi Brasilian presidentti Jair Bolsonaro Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä läheisessä ulkoministeriössä.

– Tuomitsemme ulkopuolisten toimijoiden puuttumisen asiaan. Teemme tarvittavan turvataksemme yleisen järjestyksen ja estääksemme väkivallanteot, Bolsonaro tviittasi.

Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza tuomitsi valtauksen ja sanoi Brasilian hallituksen olevan vastuussa lähetystön työntekijöiden turvallisuudesta. Belandria puolestaan sanoi keskustelevansa Brasilian viranomaisten kanssa, "jotta pääsemme päämajaamme mahdollisimman pian."

Guaido julistautui Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi alkuvuodesta sen jälkeen, kun Maduro oli valittu jatkokaudelle opposition vilpillisiksi katsomissa vaaleissa. Yli 50 maata on tunnustanut Guaidon presidentiksi, mutta Venezuelan armeija on pysynyt Maduron takana eikä oppositio ole saanut istuvaa presidenttiä syrjäytetyksi.

Miljoonat ihmiset ovat paenneet viime vuosina Venezuelan taloudellista ja poliittista kriisiä, suuri osa heistä juuri Brasiliaan.

Lue myös:

.
.