Hyppää sisältöön

Mielenosoittajat jatkavat Hongkongin lamaannuttamista – kouluja suljettu, liikenne estetty paikoin

Poliisi kertoo myös uudesta kuolemantapauksesta, mutta sen yhteyttä mielenosoituksiin ei ole vahvistettu.

Mielenosoittaja vandalisoidun liiketilan edessä Kowloon Tongin alueella Hongkongissa 14. marraskuuta. Kuva: Miguel Candela / EPA / AOP

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset lamaannuttavat lukuisia alueita Hongkongissa jo neljättä päivää peräkkäin. Esimerkiksi kouluja on suljettu ja pääsy joillekin valtaväylille on estetty.

Koulujen on määrä avautua uudelleen vasta ensi viikolla

Myös julkisen liikenteen pääsyä Hongkongin liikekeskukseen rajoitetaan edelleen.

Mielenosoittajat ovat polttaneet kulkuneuvoja ja rakennuksia sekä heittäneet polttopulloja poliisiasemia ja junia kohti. Myös ostoskeskuksia ja kauppoja on vandalisoitu.

Mustiin pukeutuneet mielenosoittajat ja korkeakouluopiskelijat jatkoivat barrikadiensa ylläpitämistä tärkeillä autoteillä. Poliisi yritti kyynelkaasun avulla ajaa mielenosoittajia pois Hongkongin saaren sekä Kowloonin alueen yhdistävän tunnelin lähistöltä.

Mielenosoitukset ovat mahdollisesti vaatineet jälleen yhden mielenosoittajan hengen. Noin kolmekymmentävuotias mustiin pukeutunut mies kuoli pudottuaan korkealta myöhään keskiviikkona, Hongkongin poliisi kertoo.

Poliisi ei kuitenkaan ole vielä pystynyt vahvistamaan, että liittyikö kuolemantapaus mielenosoituksiin.

– Paljon nuoria on loukkaantunut, joten meidänkin oli tultava esiin. He ovat uhranneet liian paljon meidän vuoksemme, joten muidenkin Hongkongin asukkaiden on osallistuttava, sanoi pelkän sukunimensä Chan kertonut toimistotyöläinen.

Mielenosoittajat ovat käyttäneet aseinaan muun muassa omatekoisia katapultteja, jousia ja nuolia sekä tennismailoja, joilla poliisin kyynelkaasupanoksia on läväytelty takaisin kohti virkavaltaa.

Keskiviikon rajuissa mellakoissa loukkaantui aluehallinnon mukaan ainakin 70 ihmistä, heistä kaksi vakavasti.

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet jo lähes puoli vuotta. Ne alkoivat sen jälkeen, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki on sittemmin peruttu, mutta mielenosoitukset ovat jatkuneet.

Aiheesta lisää:

.
.