Israel ja Gazan militantit tulitaukoon – "Kovien panosten käyttö rajalla loppuu"

Israelin iskuissa Gazaan kerrotaan kuolleen yli 30 ihmistä.

Gazan alueelta ammuttiin raketteja Israelin puolelle 13. marraskuuta. Kuva: Anas Baba / AFP

Israelin ja Gazan palestiinalaisten militanttiryhmien välille on solmittu tulitauko. Neuvotteluissa Egypti toimi välittäjänä.

Israelin ja Islamilainen Jihad -järjestön välisen sopimuksen mukaan kaikkien väkivaltaisuuksien on loputtava Gazan alueen sisällä ja ympäristössä.

Tämä tarkoittaa erityisesti, että Israelin on lopetettava Gazaan kohdistuvat pommitukset. Järjestön on puolestaan lopetettava rakettien ampuminen Israeliin.

Lisäksi Israel lupaa lopettaa palestiinalaisjohtajien surmaamiseksi tehdyt täsmäiskut sekä kovien ammusten käytön Gazan rajalla mieltään osoittavia ihmisiä vastaan.

Sopimuksen yksityiskohdista kertoo israelilainen Haaretz-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Tämänkertainen väkivalta käynnistyi toissapäivänä tiistaina, kun Israel teki ilmaiskut Gazaan ja Damaskokseen. Iskujen kohteina oli Islamilaisen Jihadin johtajat.

Palestiinalaiset ovat vastatoimena ampuneet Israeliin ainakin 300 rakettia, joista Israelin Iron Dome -torjuntaohjusjärjestelmä on torjunut 90 prosenttia, kertoo Haaretz. Rakettitulitus on silti lamauttanut elämän eteläisessä Israelissa.

Israelin jatkuvissa pommituksissa Gazaan on kuollut 32 ihmistä ja ainakin 97 saanut vammoja. Tänään torstaina Gazasta tulleen tiedon mukaan Israelin iskussa kuoli kuusi ihmistä samasta gazalaisperheestä.

Israelin ilmaiskun jälkiä Gazan alueella. Kuva: Rex Features

Islamilaisen Jihadin raketit eivät suoranaisesti ole aiheuttaneet Israelissa henkilövahinkoja. Israelin viranomaisten mukaan kahdeksan ihmistä on viety sairaalaan. Heistä puolet kärsi rakettitulen aiheuttamista henkisistä traumoista ja loput olivat loukanneet itseään paetessaan raketteja pommisuojiin.