Omakotiasukkaiden puunpolton päästöjen mittaamista jatketaan Lahden Launeella

Lahden kaupungin toteuttamien mittausten tavoitteena on selvittää, minkä verran poltosta syntyvissä hiukkasissa on terveydelle vaarallisia aineita.

ilman epäpuhtaudet
Tuli syttyy takassa.
Vähäpäästöisin tapa sytyttää puut palamaan on päältä.Lauri Rautavuori / Yle

Lahden Launeella jatketaan pienpolton aiheuttamien hiukkaspäästöjen tutkimista. Launeelle on valmistumassa uusi mittausasema, joka kerää pientaloalueella ilmaan päätyviä, hengitettäviä pienhiukkasia. Hiukkasista tutkitaan terveydelle haitallisia aineita. Tulisijojen lämmityksessä voi päästä ilmaan syöpävaarallista bentsoapyreeniä.

Launeella on tehty mittauksia aiemminkin, mutta nyt tavoitteena on saada kuva päästöistä kokonaisen vuoden ajalta. Tuloksia voidaan verrata laissa määriteltyyn, vuositavoitearvoon. Viimeksi mittauksia tehtiin vain talvella, joten vertailua ei voitu tehdä.

Tavoitteena on selvittää yleisesti samanikäisten omakotitaloalueiden hiukkaspäästöjä, eikä Launeen mittausalueeseen kohdistu erityistä huolta.

Vuoden 2020 alussa alkavat mittaukset toteuttaa Lahden kaupunki. Mukana on myös Hollolan kunta ja alueen yrityksiä, joilla on velvollisuus seurata päästöjä.

Lahden kaupunki pyrkii vähentämään omakotitalojen puunpolton terveydelle haitallisia päästöjä jakamalla asukkailleen tietoa oikeista tavoista polttaa puuta. Tulisijojen uusimisen ohella se on tehokkain tapa parantaa ilmaa.

– Tarvitaan vielää lisää neuvontaa ja ohjausta, ne ovat meidän työkalumme, toteaa mittausinsinööri Kaarina Kähäri Lahden kaupungin ympäristövalvonnasta.

Lue myös:

Saunan savut ja tunnelmallinen takkatuli ovat pyhiä – suomalainen kilahtaa, kun puunpolttoon uhataan puuttua

Vain pönttö polttaa maitotölkkejä kiukaassa – uudet mittaustulokset omakotitalojen hiukkaspäästöistä ovat hälyttäviä