Taidetestaajat eivät pääse aina helpolla – matka alkoi aamuyöllä ja paluulipuissa oli väärä päivämäärä

Ristijärveläisten oppilaiden matka taiteen pariin alkoi torstaiaamuna kello kolmelta.

taidekasvatus
Kasiluokkalaisia Kajaanin lentoaseman lähtöselvityksessä
Ristijärven kasiluokkalaiset saapuivat Kajaanin lentoasemalle aamulla kello viideltä, ja huomasivat yllätyksekseen, että paluulipun päivämäärä oli vasta ensi viikon tiistaille.Jarmo Nuotio / Yle

Taide-elämyksen kokeminen vaatii välillä pitkää päivää. Esimerkiksi Ristijärveltä lähti torstaiaamuna seitsemän kahdeksasluokkalaista nuorta kohti Helsinkiä miltei vuorokauden mittaiselle taidematkalle.

– Ihan okei kai tämä on, tuumasi Neea Kemppainen odottaessaan linja-autoa Ristijärven koulukeskuksen pihalla aamuyöllä kello kolme.

– Lentokoneessa voi ihan hyvin nukkua ja vissiin siellä lentokentällä, jatkaa Oskari Korhonen.

Ristijärveläisten matka on osa Taidetestaajat-hanketta (siirryt toiseen palveluun). Loppusuoralla oleva hanke tarjoaa taide-elämyksen Suomen jokaiselle 8.-luokkalaiselle. Kolmen vuoden aikana taiteen ja kulttuurin pariin on innostettu noin 200 000 nuorta.

– Emme järjestä itse muuta kuin ruokailut. Kaikki tulee valmiina Taidetestaajilta. Nousemme valmiiseen kyytiin ja saamme ohjeet, mitä teemme. Lentoliputkin tulivat valmiina sähköpostiini, kertoo luokanvalvoja Tuula Väisänen Ristijärven Keskuskoulusta.

Koululaisten ohjelmassa on Tanssiteatteri Hurjaruuthin esitys Talvisirkus BAU, mutta matka ei sisällä pelkästään taidetta.

– Ootan hyvvää teatteria. Kajaanin teatteri oli ihan ok, ja vissiin Helsingissäkin on sammaa meininkiä, Oskari Korhonen kertoo.

– Odotamme varmaan tältä päivältä sitä Helsingissä sooloilua. Siitä ei mittään hyvvää tuu, naurahtaa kahdeksasluokkalainen Meri Linnainmaa.

Kahdeksasluokkalaisten taidetestaaminen on valtakunnallisesti otettu hyvin vastaan, sanoo hankepäällikkö Anu-Maarit Moilanen. Pitkien etäisyyksien takia päiville on tullut pituutta, mutta silloin puhutaan pienestä määrästä kahdeksasluokkalaisia.

– Meillä on ollut Suomessa viimeisen lukuvuoden aikana reilusti alle 10 koulua, jotka ovat päättäneet, etteivät lähde mukaan, sanoo Moilanen.

Ristijärveläisten taidetestaajien matkasta meinasi tulla kuitenkin hieman alkuperäistä suunnitelmaa pidempi. Kajaanin lentoasemalla koululaiset huomasivat, että lentolipuissa oli paluupäiväksi merkitty 19. marraskuuta.

– Pieni järkytys tämä oli. Kyllä asiat järjestyvät, mutta meidän on soitettava matkanjärjestäjälle. Hänen on järjestettävä aika isolle porukalle iltalento, koska myös Lehtikankaan koulun ryhmä oli saanut väärän paluupäivän, luokanvalvoja Tuula Väisänen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!