Keski-Suomen keskussairaalan johtajuuskriisissä uusia irtisanoutumisia – henkilökuntaa hiertäneisiin käytännön ongelmiin luvataan nopeita ratkaisuja

Keski-Suomen kansanedustajat kannustavat sairaanhoitopiiriä palkkaamaan tilanteeseen ulkopuolisen selvittäjän.

Keski-Suomi
Keski-Suomen keskussairaalan uusi, tummanpuhuva rakennus verhoutuneena usvaan.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on kehittynyt johtajuuskriisi. Osa ongelmista liittyy uuden keskussairaalan suunnitteluun ja viime vuonna tehtyyn organisaatiouudistukseen. Jaana Polamo / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajuuskriisi tuli julkisuuteen noin kuukausi sitten, kun keskussairaalan ylilääkäreille tehdyssä kyselyssä lähes puolet vastanneista kertoi harkitsevansa työpaikan vaihtoa.

Syyksi tyytymättömyyteen ylilääkärit nimesivät muun muassa vuosi sitten tehdyn johtamistapauudistuksen. Ylilääkärit myös kokivat että heitä ei kuunnella valmistumassa olevan uuden sairaalan Novan suunnittelussa.

Uusia irtisanoutumisia "alle viisi"

Lääkäreiden puheet irtisanoutumisesta eivät olleet pelkkää uhkailua, vaikka pahin skenaario eli joukkoirtisanoutuminen ei ole toteutunut.

Vielä kuukausi sitten Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen oli tietoinen vain yhdestä kriisin liittyvästä irtisanoutumisesta. Nyt Kinnunen vahvistaa Ylelle, että kuukauden sisällä irtisanoutumisia on tullut yhteensä alle viisi kappaletta ja myös erilaisia osa-aikaisuusjärjestelyjä sekä pidempiä virkavapaita on myönnetty.

Kinnunen myöntää, että ainakin osa tapauksista liittyy suoraan tai osittain kyselyssä esille tuotuihin epäkohtiin ja lääkäreiden tyytymättömyyteen.

Muutoksia on tulossa, mutta riittävätkö ne?

Kriisin tultua julkisuuteen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tilannetta on ryhdytty selvittämään henkilökunnan ja johtajien välisillä sisäisillä keskusteluilla.

Juha Kinnunen istuu työpöytänsä äärellä.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen uskoo, että keskussairaalan sisäinen kuohunta on laantumassa.Niko Mannonen / Yle

Myös konkreettisia muutoksia ylilääkäreitä hiertäneisiin ongelmiin on luvattu. Hankalaksi koettu puheentunnistusohjelmisto aiotaan vaihtaa ja ylilääkärikokouksia palautetaan vielä tämän kuun aikana.

– Viime viikon aikana on ollut jo paljon merkkejä ja tullut palautetta, että tämä tilanne alkaa normalisoitumaan, Kinnunen kertoo.

Kaikki keskussairaalan ylilääkärit eivät allekirjoita johtajan näkemystä parantuneesta tilanteesta.

Kehittäjäylilääkäri Pirjo Mustosen mukaan pintapuolisiin pulmiin on tartuttu, mutta kaikkein syvimpien ongelmien olemassaolosta ja vakavuudesta johtajilla ja henkilökunnalla on edelleen täysin erilainen näkemys.

– Todellisuudet ovat edelleen kaukana toisistaan. Se on aika toivottoman oloista, Mustonen sanoo.

Hän nimeää syvimmiksi ongelmiksi epäonnistuneeksi koetun organisaatiouudistuksen ja koko sairaanhoitopiirin johtajuuskulttuurin.

Kansanedustajat: puolueeton selvittäjä voisi auttaa

Yle kysyi Keski-Suomen kansanedustajilta, pitäisikö sairaanhoitopiirin kriisiä ratkaisemaan pyytää ulkopuolista selvittäjää.

Ajatus saa kannatusta neljältä päättäjältä.

– Pitäisin ulkopuolisen selvittäjän nimeämistä kannatettavana, jotta tilanteeseen saadaan selvyys vellovien huhujen päättämiseksi, Joonas Könttä (Kesk.) kommentoi.

Keski-Suomen kansanedustajien äänestystulos kysymykseen siitä pitäisikö Keski-Suomen keskussairaalan johtajuuskriisiin ottaa ulkopuolinen selvittelijä.
Niko Mannonen / Yle

Kolme Ylen kyselyyn vastanneesta kansanedustajasta koki olevansa liian ulkopuolinen ottaakseen kantaa asiaan. Kaksi ei usko, että rahan käyttäminen konsulttiin olisi tarpeellista kriisin ratkaisemiksi.

– Konsultin palkkaaminen tässä asiassa on vastuun siirtämistä muille, sanoo SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen.

"Irtisanoutuminen on lähempänä kuin kuukausi sitten"

Sairaanhoitopiirin sisällä ulkopuolista selvittäjää ei ole vielä harkittu. Sairaanhoitopiirin johtajan Juha Kinnusen mukaan keskusteluyhteys johdon ja henkilökunnan välillä on edelleen olemassa.

– Jos tilanne pitkittyy niin sitten ulkopuoliset selvittäjätahot voi olla hyvinkin tarpeen, Kinnunen sanoo.

Kehittäjäylilääkäri Pirjo Mustonen olisi kiinnostunut kuulemaan, miten puolueeton asiantuntija näkee johdon ja henkilökunnan väliset ristiriidat.

– Kiihkoton analyysi siitä, miten voi olla kaksi näin erilaista näkemystä asioista olisi minun mielestäni tarpeellista, Mustonen sanoo

Pirjo Mustonen pitelee sateenvarjoa.
Keski-Suomen keskussairaalan kehittäjäylilääkäri Pirjo Mustosen mukaan sairaanhoitopiirin johdon ja henkilökunnan todellisuudet ovat kaukana toisistaan.Niko Mannonen / Yle

Myös Mustonen itse harkitsee irtisanoutumista Keski-Suomen keskussairaalasta. Lähikuukaudet saattavat ratkaista, mihin suuntaan päätös kallistuu. Juuri nyt irtisanoutuminen tuntuu olevan lähempänä kuin vielä kuukausi sitten.

Hän kertoo, että osa työntekijöistä ei usko kriisin ratkeavan sairaanhoitopiirin nykyisen johdon alaisuudessa.

Mustonen itse kaipaisi johdolta selkeää viestiä siitä, että myös työyhteisöä vaivaaviin syviin ongelmiin aiotaan puuttua.

– Että tulisi sellainen olo, että näiden ongelmien olemassaolo tunnustetaan ja niitä ryhdyttäisiin rehellisesti selvittämään, Mustonen toivoo.