Erikoissairaanhoidon lääkärit voivat jo ensi vuonna kiertää pohjoisen sairaalasta toiseen – osuuskunnan perustamissopimus allekirjoitettiin

Tulevaisuudessa myös esimerkiksi lääketeknikot ja sairaalafyysikot voisivat kiertää töissä koko Pohjois-Suomessa

erikoissairaanhoito
Kirurgian välineistöä pöydällä.
Varsinkin gastrokirurgeja ja kardiologeja tarvitaan kipeästi Suomen pohjoisimmissa sairaanhoitopiireissä. Osuuskunta tuo ratkaisuja tähän, sillä erikoisalojen lääkärit voivat siirtyä helposti paikasta toiseen.Matti Myller / Yle

Erikoissairaanhoidon lääkäripankki toimii pian Pohjois-Suomessa.

Viisi pohjoisinta sairaanhoitopiiriä tai sote-kuntayhtymää aloittaa Oys-erityisvastuualueen osuuskunnan toiminnan vielä tänä vuonna. Erikoislääkärien kierrättäminen pohjoisen eri sairaaloissa on yksi yhtiön toiminnoista.

– Aloitamme lääkäreillä, myöhemmin osaajapoolit voivat olla muistakin ammattiryhmistä, osuuskunnan lääketieteellinen johtaja Heikki Wiik sanoo.

Wiikin mukaan niin sanottuja osaajapooleja voisivat perustaa myös esimerkiksi lääketeknikot ja sairaalafyysikot. Sairaanhoitajien puolelta kyseeseen tulisivat jotkin erityisammattilaiset.

Suunta Oulusta muihin sairaaloihin

Lääkärien liikkeen suunta on vahvasti Oulun yliopistollisesta sairaalasta muihin pohjoisen keskussairaaloihin, Heikki Wiik arvioi.

Pohjois-Pohjanmaalla suurin tarve on selkäortopedeille sekä gastrokirurgeille. Lappiin tarvitaan ainakin gastrokirurgeja, lastenlääkäreitä ja kardiologeja. Kainuussa pulaa on psykiatreista, munuaislääkäreistä, kardiologeista, onkologeista ja ortopedeista.

Länsi-Pohjan laajaa lääkäripulaa osuuskunta ei vielä pysty paikkaamaan, koska suurin osa erikoissairaanhoidosta on siellä yksityisen Mehiläinen Länsi-Pohjan käsissä.

– Julkisessa yhtiössä ei voi olla yksityisiä toimijoita, Heikki Wiik kertoo.

Käytännössä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri voisi saada psykiatreja lainaan osuuskunnan kautta, sillä psykiatrian erikoissairaanhoitoa ei ole yksityistetty.

Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit sekä Kainuun ja Keski-Pohjanmaan sote-kuntayhtymät allekirjoittivat osuuskunnan perustamissopimuksen viime viikolla. Varsinainen yhtiö perustetaan loppuvuonna.

Tavoitteena on turvata erikoissairaanhoidon palvelut ja laatu koko pohjoisen Suomen alueella.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)