Hyppää sisältöön

Kemin lumilinnan rakentaja vaihtuu – työmaalle tänä talvena myös kittiläläisiä

Kemin Matkailu Oy on tehnyt sopimuksen Lainion lumikylän kanssa tämän talven lumilinnan rakentamisesta.

Kemin lumilinna talvella 2018. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemin lumilinnan rakentaja vaihtuu. Rakentamisen päävastuu on ollut pitkään ulkopuolisella rakennusliikkeellä, mutta nyt Kemin Matkailu Oy ottaa itse päävastuun koneurakoitsijoiden ja muiden alihankkijoiden palkkaamisesta.

Matkailuyhtiö tekee myös yhteistyötä Kittilän Lainion lumikylän kanssa.

– Vuokraamme Lainiosta osaamisen ja rakentamisessa käytettävät muotit. Lainiossa ja Kemin lumilinnan rakennustyömaalla on ollut jo tähänkin asti paljolti samoja rakentajia töissä ja on tänä talvenakin, kertoo Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Saapasjalkakissa oli ikuistettuna Kemin lumilinnassa vuonna 2018. Kuva: Minna Aula / Yle

Parina edellisenä talvena Lainion kylässä sijaitseva Snow Village on kerännyt maailmanlaajuista huomiota teemallaan, sillä lumihotelli on pohjautunut suosittuun Game Of Thrones tv-sarjaan. Ensimmäisessä tv-sarjan mukaisessa lumilinnassa oli peräti 85 000 vierailijaa..

Joustavuutta linnan muotoon ja kustannuksiin

Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susannan Koutosen mukaan matkailuyhtiö on halunnut ottaa rakentamisessa aiempaa suuremmat hartiat, jotta linnan muotoa, kokoa sekä näköä ja sitä myötä kustannuksia olisi helpompi säädellä kulloisenkin tilanteen mukaan.

– Toki haemme kustannussäästöä. Joskus aikanaan on määritelty, millä hinnalla linna tehdään, ja sillä summalla se on sitten rakennettu, oli tilanne mikä tahansa. Nyt kustannukset ohjaavat rakentamista.

Matkailuyhtiö ei ole viime vuosina kertonut lumilinnarakentamisen tarkkaa hintaa, mutta yksi luonnehdinta on ollut "ison omakotitalon rakentamisen verran".

– Kyllä me uskomme, että tässä syntyy ihan merkittävä kustannussäästö, Susanna Koutonen sanoo.

Rannalla sijaitsevat lasihuvilat ovat suosittuja turistien keskuudessa. Vieressä sijaitseva ympärivuotinen linna avattiin kuluvan vuoden alussa. Kuva: Jenni Mehtonen / Yle

Kemin Mansikkanokalle alkuvuodesta valmistunut ympärivuotinen lumilinna vaikuttaa myös ulos rakennettavan linnan suunnitelmiin. Koutonen ei vielä paljasta tämän talven teemaa, mutta linnaan tulee ainakin lumihotelli ja teeman mukaisia muita tiloja.

– Linna on samaa kokoluokkaa kuin viime vuonna. Tavoitteena on, että lumen tekoon päästäisiin joulukuussa, jolloin merijäästäkin voidaan jo rakentaa.

Entiset pääurakoitsijat eivät ole enää mukana

Kemin lumilinnan historian alkuaikana sen rakentamisesta vastasi kaupunki omana urakointinaan. Eniten lumilinnoja Kemiin on urakoinut rakennusliike IP Heikkilä, jonka vastuulla on ollut 13 linnan rakentaminen.

Kahtena viime vuonna rakentajana on ollut jää- ja lumirakentamiseen erikoistunut Frozen Innovation Oy, jonka toimitusjohtaja Taavi Heikkilä on myös osakkaana IP Heikkilä -perheyrityksessä. Heikkilän mukaan tulevan lumilinnan rakentamisesta ei ole pyydetty tarjousta Frozen Innovation Oy:ltä.

Ravintolasta löytyy jäätä ja lunta. Kuva: Minna Aula / Yle

Tekstiä muutettu 14.11 klo 16.50. Jutun alussa "Rakentamisen päävastuu on ollut pitkään ulkopuolisella rakennusliikkeellä, mutta nyt Kemin Matkailu Oy ottaa itse päävastuun koneurakoitsijoiden ja muiden alihankkijoiden palkkaamisesta. Matkailuyhtiö tekee myös yhteistyötä Kittilän Lainion lumikylän kanssa."

Poistettu aikaisemmin julkaistu teksti: "Kemin lumilinnan rakentaja vaihtuu. Kemin Matkailu Oy on tehnyt sopimuksen tämän talven lumilinnasta Kittilän Lainion lumikylän rakentajien kanssa."