Postin työriidassa ei vielä jätetty sovintoesitystä – neuvottelut jatkuvat sunnuntaina

Tukilakot ja kiistely rikkurityövoimasta kasvattavat painetta ratkaisuun, kun lakko jatkuu.

Postilakko
 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n edustajat jatkoivat postilakon sovittelua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan (kesk.) johdolla valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä 15. marraskuuta 2019.
Postikiistan osapuolet neuvottelivat perjantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Valtakunnansovittelija ja työnantajapuoli kommentoivat päivän neuvotteluja, mutta vielä odotellaan työntekijäpuolen saapumista kameroiden eteen.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoi perjantaina iltapäivällä, että Postin työtaistelun osapuolet ovat neuvotelleet erittäin rakentavassa hengessä. Neuvottelut jatkuvat sunnuntaina kello 14. Sovintoesitystä ei ole vielä jätetty.

Piekkala ei halunnut perjantaina ottaa kantaa, missä asioissa oli edistytty ja kertoi antaneensa lisää kotitehtäviä osapuolille sunnuntaita varten.

Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi valtakunnansovittelijan toimistosta ulos tultuaan, että tämänpäiväiset keskustelut oli käyty rakentavassa hengessä.

– Itselleni tuli tunne, että vakavissa mielin yritetään asioita ratkaista. Koska prosessi on edennyt aika tahmeasti, vielä on aika paljon tehtävää ja asioita selvitetään tykönämme ja sunnuntaina jatketaan.

Neuvottelujen tämänhetkisiä kipukohtia ei myöskään Aarto halunnut kommentoida, koska tilanne on hänen mukaansa herkkä ja aidosti ratkaisua haetaan.

– Tukilakot eivät ole ratkaisevassa roolissa. En lähde ennakoimaan milloin aika on kypsä mahdolliselle sovintoesitykselle, Aarto sanoi.

Tukilakot eivät ole ratkaisevassa roolissa Aarto uskoi.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi iltapäivällä painotti, että nyt on tärkeätä antaa neuvotteluille rauha ja keskustellut asiat pysyvät neuvottelusalissa.

– Neuvottelujen kulkua on vaikeata ennustaa, neuvottelija tekee ratkaisun miten edetään. Keskustelut ovat tänään olleet hyviä, Nieminen sanoi.

Perjantaina toinen sovitteluyritys

Postin työtaistelun osapuolet saapuivat Piekkalan toimistolle perjantaina aamuyhdeksältä. Kyseessä oli toinen yritys sovitteluun sen jälkeen, kun Postin työntekijöiden lakko alkoi maanantaiaamuna.

  • Työnantajien Paltan ja palkansaajaliitto PAUn neuvotteluille oli varattu koko päivä.
  • Seurasimme tähän juttuun päivän neuvottelujen antia.

Aarto oli aamulla toiveikas.

– Katsotaan nyt, miten päivä lähtee menemään ja miten PAU asioihin suhtautuu. Sitten voidaan arvioida, että onko tässä eväitä etemiseen ja millä aikataululla, Aarto kommentoi.

Aarto sanoi eilen Ylen A-studiossa, että työnantajapuoli voisi olla valmis jatkamaan neuvotteluja nykyisen työehtosopimuksen pohjalta. Tämä on tulkittu mahdolliseksi ensiaskeleeksi työriidan päättymiseen.

Aarto ei halunnut aamulla kommentoida eilistä ehdotustaan vielä sen tarkemmin.

– Katsotaan, onko tämä polku ylipäänsä mahdollinen.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen puolestaan sanoi, että on tyytyväinen Aarton eiliseen ehdotukseen.

– Se on iso asia siitä syystä että olemme koko ajan lähdetty siitä, ettei pienipalkkaisten ihmisten palkkoja ja työehtoja voi lähteä romuttamaan, Nieminen totesi.

AKT:n tukitoimet alkavat maanantaina

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ryhtyy ensi viikon alussa tukitoimiin, jos PAUn ja Paltan neuvotteluissa ei päästä ennen sitä ratkaisuun.

AKT:n hallitus päätti aloittaa myötätuntotyötaistelun maanantaina 18. marraskuuta kello 00.00. Se kestää sunnuntaihin 24. marraskuuta kello 22 saakka, mikäli PAUn työnseisaus jatkuu.

Myötätuntotyötaistelun aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Tämän lisäksi AKT:n jäsenet pidättäytyvät muilla työpaikoilla Posti Oy:n tavaroiden ja lähetysten käsittelystä.

Lakko kestänyt jo viisi päivää

Postin työehtoriitaa ratkottiin edellisen kerran keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla. Tuolloin läpimurtoa ei saavutettu, mutta sovittelija antoi osapuolille kotitehtäviä, kuten perjantainakin.

Aarto kommentoi tehtäviä toteamalla, että järjestö on käynyt läpi teknisiä asioita ja kustannuslaskelmia.

– Ei ne sinänsä tätä asiaa ole eteenpäin tai taaksepäin vieneet, Aarto sanoi.

Aarto totesi keskiviikkona, että hänen nähdäkseen aika ei ole vielä kypsä sovintoesityksen antamiseen. PAUn Nieminen arvioi, että keskiviikkona löydettiin jo uusia näkökulmia kiistaan, mutta hänkin totesi varsinaisten asiakysymysten olevan edelleen ratkaisuja vailla.

Neuvotteluissa haetaan uutta työehtosopimusta tuhansille postilaisille. Työnantaja haluaa selvästi nykyistä joustavamman sopimuksen. Palkansaajien mukaan vaatimus tarkoittaa muun muassa kymmenien prosenttien palkanalennuksia. Paltan mukaan tulevalla sopimuskaudella henkilökohtaiset palkat säilyvät ennallaan.

PAU vaatii lisäksi, että noin 700 pakettilajittelijaa palautetaan PAUn työehtosopimuksen piiriin. Posti on siirtänyt lajittelijat tytäryhtiöjärjestelyn avulla halvempaan Teollisuusliiton työehtosopimukseen.

Kahden viikon lakossa alkaa nyt viides vuorokausi. PAU on ilmoittanut uudesta kahden viikon lakosta käynnissä olevan perään, jos ratkaisuun ei päästä.

Valtio-omistaja puuttui vuokratyövoiman käyttöön

Paine työehtoriidan ratkaisemiseksi kasvaa lakon pitkittyessä ja sitä lisäävät entisestään muiden ammattiliittojen käynnistämät tukilakot.

Valtio-omistajalla on niin ikään lusikka sopassa. Eilen valtion omistajaohjausyksikön virkamiehet keskustelivat Postin johdon kanssa vuokratyövoiman käytöstä lakon aikana.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti keskiviikkoiltana, että valtionyhtiön ei tule käyttää rikkurityövoimaa. Ammattiliitto PAU on syyttänyt postia lakon murtamisesta vuokratyövoiman avulla.