Hyppää sisältöön

Saksa välttyi täpärästi taantumalta – Valtiovarainministeri: "Kasvu on silti heikkoa"

Suomen tärkeimmän kauppakumppanin Saksan talous kasvoi hitusen loppukesästä. Teknisesti Euroopan suurin talous on vielä siis välttänyt taantuman.

Saksan autoteollisuus on vaikeuksissa paitsi päästöskandaalien myös Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodan takia. Kuvituskuva. Kuva: Ronald Wittek / EPA

Saksa on ainakin toistaiseksi välttynyt taantumalta, ilmenee maan tilastoviranomaisen kolmannen vuosineljänneksen bruttokansantuotteen ennakkotiedoista.

Talous kasvoi huhti-kesäkuusta 0,1 prosenttia lähinnä kotimaisen kulutuksen ansiosta. Kotitaloudet kuluttivat loppukesästä hieman enemmän kuin alkukesästä ja myös rakentaminen vilkastui. Lisäksi valtio lisäsi panostuksiaan talouskasvuun. Kotimarkkinoita ylläpitävät myös alhainen työttömyys, nouseva palkkataso ja vahva palvelusektori.

Talouden vire oli hieman ennakoitua parempi, sillä sen odotettiin supistuvan heinä-syyskuussa, kertovat uutistoimistot.

Vuositasolla Euroopan suurin talous kasvoi heinä-syyskuussa 0,5 prosenttia, ilmenee tilastoviranomaisen tiedoista. Luku on kausitasoitettu. Kasvu oli hieman alkukesää ripeämpää.

Heikkoa talouskasvua jäytävät kauppasota ja brexit

Maan valtiovarainministeri Peter Altmaier varoitti silti talouskasvun hauraudesta.

– Teknisesti emme ole taantumassa, mutta kasvuluvut ovat silti liian heikot, Altmaier sanoi ARD-televisiokanavan haastattelussa.

Maan talouden tulkitaan olevan taantumassa, jos sen bruttokansantuote on negatiivinen kaksi vuosineljännestä peräkkäin.

Tänään torstaina kerrotut ennakkotiedot paljastavat myös, että toisen vuosineljänneksen kasvu oli odotettua heikompaa: kasvu supistui 0,2 prosenttia huhti-kesäkuussa, vaikka aiemmin oli kerrottu 0,1 prosentista.

Vaikka Saksa on välttänyt taantuman täpärästi, talouden asiantuntijat katsovat maan talouden olevan pysähtyneisyyden tilassa. Vaikeuksien kanssa kamppaileva teollisuustuotanto ja erityisesti Saksaa pyörittävä autoteollisuus kärsivät muun muassa Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodasta ja autotullien uhasta sekä Britannian EU-eroon liittyvistä monista epävarmuuksista.

.
.