1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylä-Savon seutukunta

Ylä-Savossa harkitaan pienten seurakuntien lakkauttamista – tilalle uusi yhteinen seurakunta?

Suunnitteilla olevassa evankelis-luterilaisessa Ylä-Savon seurakunnassa työskentelisi yksi kirkkoherra.

Pyhän Ristin kirkko kuuluu vielä Iisalmen seurakuntaan. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Ylä-Savossa esitetään kuuden evankelis-luterilaisen seurakunnan lakkauttamista ja uuden yhteisen seurakunnan perustamista.

Lakkautettavia seurakuntia olisivat Iisalmen, Lapinlahden, Pielaveden, Keiteleen, Sonkajärven ja Varpaisjärven seurakunnat. Samalla lakkautettaisiin tappiollinen Ylä-Savon seurakuntayhtymä.

Uuden seurakunnan nimeksi tulisi Ylä-Savon seurakunta, ja koko alueella työskentelisi vain yksi kirkkoherra.

Maantieteellisesti laaja seurakunta on tarkoitus jakaa kuntapareihin, joissa voidaan tehdä tiivistä yhteistyötä esimerkiksi henkilöstöresursseja jakamalla. Kuntaparin muodostaisivat Iisalmi ja Sonkajärvi, Lapinlahti ja Varpaisjärvi sekä Pielavesi ja Keitele. Henkilöstöä vähennettäisiin luontaisen eläköitymisen kautta.

Ehdotuksen taustalla on Veto3-hanke, joka on etsinyt säästökeinoja seurakuntien vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen. Kirkon jäseniä on alueella tällä hetkellä 30 349. Kirkkohallitus arvioi, että Ylä-Savon seurakuntien jäsenmäärä näyttää vähenevän kahdessa vuosikymmenessä lähes puoleen nykyisestä.

Jäsenmäärä vähenee kirkosta eroamisen, muuttotappion, syntyvyyden ja kastettujen vähenemisen sekä väestön ikääntymisen vuoksi.

Seurakuntalaisille järjestetään asiasta kuuleminen helmikuussa. Myös henkilökuntaa kuullaan valmistelun aikana.

Jos esitys hyväksytään, aloittaa uusi Ylä-Savon seurakunta toimintansa vuoden 2022 alusta.