1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskunnan kyselytunti

Ohisalo: EIT:n päätös häpeällinen Suomelle – Hallitus käy läpi turvapaikkaprosessiin tehdyt muutokset, jotta vastaavaa ei enää tapahdu

Kyselytunnilla keskusteltiin EIT:n tuomion lisäksi Postin omistajaohjauksesta, naisten eläkkeistä ja hallinto-oikeuksien käsittelyruuhkista.

Eduskunnan kyselytunti
Sisäministeri Maria Ohisalo, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja työministeri Timo Harakka kyselytunnilla 14. marraskuuta.
Oppositio tivaa hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla ajankohtaisista asioista. Sisäministeri Maria Ohisalo, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja työministeri Timo Harakka kyselytunnilla 14. marraskuuta.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo halusi tietääeduskunnan kyselytunnilla, mihin toimii hallitus aikoo ryhtyä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen langettavan tuomion takia.

EIT totesi Suomen rikkoneen ihmisoikeussopimusta palauttaessaan irakilaisen turvapaikanhakijan kotimaahansa.

Mies surmattiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen. Hän oli saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa hallinto-oikeuksista.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomi saa tuomion ihmisoikeussopimuksen oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa koskevien artiklojen loukkaamisesta. Edellisen hallituksen nuivan turvapaikkapolitiikan linja maksetaan ihmishengillä.

– Miten hallitus varmistaa, ettei Suomi enää loukkaa kansainvälisen oikeuden ehdotonta kieltoa lähettää ihmisiä kuolemaan? Honkasalo halusi tietää.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi, että hallitus aikoo käydä läpi ulkomaalaislakiin ja sen tulkintoihin viime vuosina tehdyt lukuisat muutokset, ja on sitoutunut laittamaan turvapaikkaprossessin kuntoon.

– Tämä päätös on häpeällinen Suomelle. Kuten mainitsitte, kerta on ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen. Siitä hallitus tulee pitämään kiinni, Ohisalo totesi.

Paatero: Meillä on velvollisuus turvata työtaisteluoikeus

Nyt Liikkeen kansanedustaja Harry Harkimo arvosteli valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) toimintaa Postin kanssa.

Harkimon mielestä Paatero on puuttunut asiattomasti Postin liiketoimintaan ja työehtosopimusneuvotteluihin. Paatero vaati eilen rikkurien käytön lopettamista lakon aikana.

– Miksi te puututte koko ajan Postin operatiiviseen toimintaan? Nyt puutuitte vuokratyövoima käyttöön. Nykyinen pääministeri Rinne sanoi pari vuotta sitten, että hallituksen ei pidä puuttua työmarkkinaneuvotteluihin.

– Nyt tässä tulee käymään niin, että Posti tulee menettämään paljon asiakkaitaan. Mitä te oikein meinatte tehdä, koska tällainen peli ei menettele, Harkimo painotti.

Sirpa Paatero
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero vastasi kyselytunnilla syytöksiin Postin toimintaan ja sopimusneuvotteluihin puuttumisesta.Mikko Stig / Lehtikuva

Ministeri Paatero kiisti, että hän olisi puuttunut tai puuttuisi sopimusneuvotteluihin. Hän muistutti, että työntekijöillä on työtaisteluoikeus.

– Kun työntekijät kokevat, että asetelma työehdoista on sellainen, että se vaatii työtaistelujen käymistä, meillä on velvollisuus turvata se niin, että siellä ei käytetä rikkureita. Sanoin tämän ulos varmistaakseni tilanteen ja Postin kanssa on jatkettu keskustelua, Paatero totesi.

Harkimo myös tivasi, miksi Paatero ei anna Postin hallitukselle vain potkuja, jos se ei noudata omistajan haluamaa politiikkaa.

Paateron mukaan Postille olisi pitänyt jo vuosia sitten linjata, mikä on omistajan tahtotila.

– On tiedetty, että kirjeiden määrä vähenee. Tätä ei ole tehty, ja Posti on kipuillut viime vuosina tilanteesta.

Paatero kertoi, että valtiosihteerien työryhmää pohtii tällä hetkellä vaihtoehtoja, niitä isoja linjauksia, joilla Posti tulee toimimaan tulevaisuudessa.

Ministeri Paatero uskoo, että sovittelijan johdolla kiista ratkeaa ja työehtosopimus saadaan tehtyä. Työriidan osapuolet, PAU ja Palta neuvottelevat sopimuksesta jälleen perjantaina.

Lue lisää:

Posti: Emme käytä vuokratyövoimaa lakon murtamiseen – Palta: Lakko osin laiton, PAU eri mieltä

Valtion omistajaohjausyksikkö keskusteli Postin kanssa vuokratyön käytöstä lakon aikana – Posti ei vielä kommentoi

Rautatieläiset ja Merimies-Unioni lähtevät tukemaan Postin työntekijöiden lakkoa – Tavaraliikenne pysähtymässä rautateiltä ja useilta aluksilta

Maahanmuuttovirasto Migri myöntää: Kaikki oikeusasteet epäonnistuivat irakilaismiehen riskianalyysissa, mies olikin hengenvaarassa

Sisäministeri Ohisalo ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä: "Ihmisiä ei saa enää koskaan palauttaa kuolemanvaaraan"

Suomi käännytti irakilaismiehen, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta