Nämä teokset kilpailevat Savonia-kirjallisuuspalkinnosta – voittaja julkistetaan poikkeuksellisesti jo joulukuussa

Kuopion kaupungin jakaman Savonia-kirjallisuuspalkinnon suuruus on 12 000 euroa.

kirjallisuuspalkinnot
Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat
Tämän vuoden Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi on ehdolla kuusi teosta.Antti Karhunen / Yle

Kuusi kaunokirjallista teosta on ehdolla Kuopion kaupungin jakaman Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Tämän vuoden ehdokkaat julkistettiin perjantaina osana Kirjakantti-tapahtumaa.

Palkinnon jakoa aikaistetaan tänä vuonna, koska aiempaa jakopäivää tammikuun alussa pidetään hankalana joulun ajan vapaiden takia. Voittaja julkistetaan jo 9. joulukuuta, joka on Pohjois-Savon maakuntalaulun ensiesityksen vuosipäivä.

Tämän vuoksi tänä vuonna jaetaan kaksi palkintoa. Aiemmin tänä vuonna palkittiin Heidi Jaatisen romaani Koski.

Savonia-palkinto myönnetään vuosittain savolaistaustaiselle kirjailijalle tunnustuksena merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Raati luki yhteensä 76 palkinnon piiriin kuuluvaa kaunokirjallista teosta. Palkinnon suuruus on 12 000 euroa.

Tämän vuoden ehdokkaat ja valintaraadin perustelut:

Tomas Gads (Kaisa Nummela ja Satu Roos), Pirulainen (Bazar)

"Pirulainen on Tomas Gadsin eli iisalmelaisten sosiaalipsykologien Kaisa Nummelan ja Satu Roosin yhdessä kirjoittama esikoisdekkari. Se poikkeaa selkeästi edukseen muista luetuista dekkareista ennalta-arvaamattomuudellaan ja psykologisella otteellaan. Kyseessä on henkirikoksen selvittely, jossa pääosassa ei ole raju väkivalta vaan psykologisen jännityksen tiivistyminen huippuunsa. Loppuratkaisussa mikään tai kukaan ei ole sitä miltä näyttää."

Antti Hurskainen, 22 : kertomus syömisestä (Siltala)

"Esikoisromaanin kolme kertomusta syömisestä ja etenkin sen häiriöistä laajenevat monipuoliseksi pohdinnaksi yhteiskunnan, kulttuurin ja uskonnon tilasta tämän päivän Suomessa. Oman lisämausteensa kirjaan tuo se, että siinä käsitellään lukijaa koukuttavasti erityisesti miehen syömishäiriön syntyjä syviä."

Jukka Itkonen, Koira nimeltä mutsi (Lasten Keskus)

"Kielellisesti säkenöivä ja hykerryttävä eläinsatu lapsille. Se osoittaa, että jos koira ja jäniskin voivat ystävystyä ja lähteä yhdessä huimiin seikkailuihin, niin samaan ennakkoluulottomuuteen kannattaisi ihmistenkin pyrkiä erilaisuudestaan riippumatta."

Tatu Kokko, Kävelevien patsaiden kaupunki (Icasos)

"Kahdessa aikatasossa kulkeva tuore näkemys 175 vuotta sitten syntyneestä kirjailija Minna Canthista, hänen elämästään ja vaikutuksestaan niin omana aikanaan kuin myös nyt 2000-luvun Suomessa. Kirja yhdistää kiehtovalla tavalla mielikuvituksen, kulttuurihistorian, miljöön ja ihmismielen, tekee ”patsaista” inhimillisiä olentoja."

JP Koskinen, Tulisiipi (Like)

"Kiehtova ja mukaansa tempaava tarina lentämiseen hurmautuneesta Kaarle-pojasta ja muista suomalaisista, jotka etsivät onnea ja vapautta niin Amerikan kultamailta kuin itärajan takaa työläisten paratiisista, ja joutuivat maksamaan siitä kovan hinnan. Kaarle kuitenkin selviää läpi Stalinin vainot ja vankileirit suuren lentämisen intohimonsa ja rakkauden kannattelemana. Lopulta hän löytää siivet itselleen ja saa tuntea vapauden."

Raili Mikkanen, Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi)

"Mikkanen tarjoaa aivan uudenlaisen, virkistävän näkökulman kansalliskirjailijamme Minna Canthin elämään. Minnan toiseksi vanhin tytär Elli valottaa, minkälaista oli elää koko yhteiskuntaa ravisuttavan kirjailijan lapsena. Canthin lapset saivat kokea äitinsä radikaalien mielipiteiden aiheuttaman tyrmistyksen ja vihapuheet myös itseään kohtaan. Toisaalta taas kodin edistysmielinen ilmapiiri loi elämälle innoittavan kasvualustan."