Analyysi: Porin kaupungin väitetyt merkittävät johtamisongelmat jäivät käsittelemättä

Porissa julkistettiin torstaina odotettu selvitys kaupungin johtamisesta. Toimittaja Antti Laakso hämmästelee, että selvitykseen johtaneita väitettyjä ongelmia ei käsitellä julkisuuteen tuodussa raportissa lainkaan.

Pori
Aino-Maija Luukkonen Diana Bergroth-Lampinen
Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.).Mari Kahila / Yle

Porissa julkistettiin torstaina odotettu selvitys kaupungin johtamisesta. Selvitys on toteutettu haastattelemalla kaupungin johtoa ja isoa joukkoa virkamiehiä ja poliitikkoja

Selvityksen tekemisen taustalla olivat muun muassa kaupungin palveluksesta eronneen kehittämispäällikön Timo Aron syytökset kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosta kohtaan.

Timo Aro
Tutkija Timo Aro.Jari Pelkonen / Yle

Aron mukaan työilmapiiri Porin kaupungintaolla on kriisiytynyt ja kaupunginjohtaja johtaa pelolla. Vastaavia syytöksiä on esitetty aiemminkin (Lue tästä syytösten taustasta).

Konsulttiyhtiö Tamoran hienolle paperille painettu yhteenveto ei kuitenkaan mainitse väitettyjä ongelmia. Varsinainen raportti on salattu. Konsulttien sijasta julkisuuteen tuotua yhteenvetoa esitteli kaupunginjohtaja Luukkonen itse.

Konsulttiyhtiö ehdottaa muun muassa kaupunginhallitukselle päätoimista puheenjohtajaa ja kaupunginhallituksen kokouksiin pähkinätarjoilua. Näitä muutoksia poliitikot nyt alkavat pohtia.

Kokoomus vaati Aron syytösten jälkeen tiukasti kaupunginjohtajan toiminnan selvittämistä. Ryhmänjohtaja Anttivesa Knuuttila ilmoitti, että hyssyttelyn on loputtava. Tänään oli täysin toinen ääni kellossa. Knuuttilan mielestä ei ole syytä arvostella yksittäisiä henkilöitä vaan johtamisselvitys koskee isompaa kokonaisuutta.

Porin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila Porin kaupunginvaltuustossa 29.4.2019.
Anttivesa Knuuttila (kok.)Antti Laakso / Yle

Kokoomusryhmästä on tänään kuultu hiukan toisenlaisiakin kommentteja. Valtuutettu Mikael Ropo piti selvityksen tuloksia täysin turhina ja vaati, ettei konsulteille maksettaisi itsestäänselvyyksien toistelusta. Raportti maksoi kaupungille yli 50 000 euroa. Myös vihreiden Kaarina Ranne on arvostellut selvitystä.

Jotain kaupungin erikoisesta ilmapiiristä saattaa kertoa, että useat johtavat virkamiehet ovat hakeutuneet kaupungin palveluksesta muihin hommiin.

Kaupungin johtavat poliitikot tuntuvat kuitenkin ajattelevan, että tänään julkistettu selvitys riittää ratkaisemaan huolet.

Porin SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen, etualalla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) Porin valtuuston kokouksessa 24.9.2018.
Arja Laulainen (sd.)Antti Laakso / Yle

Selvityksen ohjausryhmää vetänyt demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen ei kuitenkaan lupaa, että kaupungintalon työilmapiiri ei nostaisi uusia kohuja. Hän arvioi, että kohuja saadaan aikaan, jos halutaan – joskus pienistäkin asioista.

Yleisradio on pyytänyt Porin kaupungilta uutisointia varten käyttöönsä salatun raportin niiltä osin, kuin se ei sisällä julkisuuslain mukaan salassa pidettäviä asioita.

Ilman varsinaisen raportin näkemistä median on vaikea arvioida, miten pienistä asioista kaupungin johtamisen ongelmissa on kysymys – vai eikö niitä noussut esille kenenkään muun kuin Timo Aron puheissa.

Artikkelista voi keskustella 14.11. klo 22 saakka.