1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kissa

Turkistiloilla ammutut lähes tuhat kissaa hämmästyttävät: "Kuulostaa silmittömältä räiskimiseltä"

Poikkeuksellisen salametsästystapauksen yhteydessä Pietarsaaren seudulla tuli ilmi myös jopa tuhannen kissan ampuminen turkistarhoilla.

Suuren villikissapopulaation hävittämisessä pitäisi kuulla viranomaisia. Kuvituskuva. Kuva: Yle / Jenni Stammeier

Tiistaina salametsästyksestä oikeuteen joutuneet pohjalaismiehet ovat ampuneet riistaeläinten lisäksi lähes tuhat kissaa turkistarhojen liepeiltä Uudessakaarlepyyssä ja Pietarsaaressa.

Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajien toiminnanjohtaja Hannu Kärjä hämmästelee lukua.

– Kovasti tuntuu oudolta, että tilojen liepeiltä olisi pitänyt hävittää tällaisia määriä kissoja, hän toteaa.

Vaikka villikissojen määrät ovat 2019 olleet kasvussa Suomessa, Kärjän tuntuman mukaan populaatiot ovat vähentyneet tarhojen ympäristöstä.

– Turkistarhoja on esimerkiksi aidattu ja parimetrinen este pitää aika hyvin myös kissat loitolla, hän kertoo

Yhtä hämmästynyt ammuttujen kissojen määrästä on luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors Suomen Metsästäjäliitosta.

– Kuulostaa todella poikkeukselliselta määrältä, hän ihmettelee.

Villikissan saa hävittää

Grenfors kertoo, että metsästyslaissa villikissa on suojaton. Sen saa lopettaa joko maanomistajan tai metsästysoikeudet vuokranneen metsästysseuran luvalla.

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta on viime vuosina yrittänyt saada villiintyneen kissan tappamista koskevan maininnan pois metsästyslaista.

– Vielä se siellä on ja lainkohdan ongelma näkyy käytännössä. Villiintyneen kissan ja kotikissan erottaminen esimerkiksi metsässä on todella vaikeaa, oikeastaan lähes mahdotonta, Grenfors toteaa.

Lemmikkikissaa ei saa tappaa, vaan loukuttaa ja viedä löytöeläinyhdistyksille.

Suuren villikissapopulaation hävittämisessä on myös kuultava viranomaista, esimerkiksi valvonta- tai kunnaneläinlääkäriä.

Suomen eläinsuojeluyhdistys tuomitsee

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen viestintäpäällikkö Maria Lindqvistin mukaan heidän tietoonsa ei ole tullut, että turkistarhoilla olisi näin mittavia kissapopulaatio-ongelmia.

Kissojen määrä ei kuitenkaan yllätä, koska populaatioita kyllä tulee ilmi, ja tarhoilla saattaa olla otolliset olosuhteet niiden syntymiseen. Sen sijaan niiden hävittäminen Pietarsaaren tapauksen tavalla kuulostaa pahalta.

– Missään nimessä näin ei pitäisi toimia. Kuulostaa epäeettiseltä ja silmittömältä räiskimiseltä, joka on aiheuttanut eläimille kärsimystä.

Hän miettii myös tarhoilla olleita turkiseläimiä, miten ammuskelu ja häly tarhoilla on vaikuttanut niihin.

Kissat pieni ongelma rottiin verrattuna

Villikissat hakeutuvat tarhoille ja maatilojen liepeille ruuan perässä.

Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajien toiminnanjohtaja Hannu Kärjä pitää villikissoja pienenä riesana. Huomattavasti suurempi ongelma ovat rotat.

– Molemmat voivat tuoda tarhalle tauteja, mutta en ole koskaan kuullut, että kissoja olisi jouduttu lopettamaan suuria määriä.

Turkistarhat käyttävät rottaongelmassa tuholaistorjuntaan erikoistuneiden yritysten apua. Moni tarhaaja myös käy Kärjän mukaan tuholaistorjuntaan vaadittavan koulutuksen, ja hävittää itse rotat esimerkiksi myrkyllä.

Pohjalaismiesten tapauksessa ainakin osaan kissojen ampumisesta oli tarhanomistajan lupa. Tiedossa ei ole, kuinka monella tarhalla kissoja on ammuttu. Hävittämiseen ei syytteen mukaan olisi saanut käyttää pienoiskivääriä.

Toukokuussa voimaan tulleen metsästysasetuksen mukaan villiintyneen kissan ampuminen pienoiskiväärillä on sallittua.

– Itse kuitenkin suosittelisin käyttämään villiintyneelle kissalle pienoiskivääriä ainoastaan lähietäisyydellä loukkuun lopetettaessa. Hieman pidemmiltä etäisyyksiltä olisi hyvä käyttää haulikkoa tai suurempikaliberista luotiasetta, toteaa luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors Suomen Metsästäjäliitosta.

Juttua korjattu 15.11. klo 15:25: Jutun sitaatissa kerrottiin aiemmin, että villiintyneiden kissojen ampuminen pienoiskiväärillä ei ole sallittua. Se on sallittua, mutta ei suositeltavaa pidemmiltä etäisyyksiltä.

Lue lisää:

Miehet ampuivat satoja kissoja ja auton ikkunasta metsäneläimiä – "Tämä ei ole metsästystä, vaan jotain ihan muuta"