Yritysten taloustilanne heikentynyt – työntekijöistä silti yhä kasvava pula

Yrityskentän kahtiajako näkyy: monella firmalla menee hyvin, mutta yhä useampi on haastavassa tilanteessa.

työvoimapula
Mies työn ääressä
Joka kymmenes alueen teollisuusyritys harkitsee henkilöstön vähentämistä lähikuukausina. Vielä keväällä aikeita ei ollut yhdelläkään. Arkistokuva.Merja Siirilä / Yle Pohjanmaa

Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan yritysten taloustilanne on heikentynyt selvästi, kertoo Pohjanmaan kauppakamarin suhdannekysely. Kaikki mittarit ovat kääntyneet laskuun keväästä.

Alueella onkin nyt enemmän niitä yrityksiä, jotka kokevat alan tunnelman synkäksi kuin niitä, jotka kokevat sen optimistiseksi. Tunnelma on huonompi kuin voisi päätellä esimerkiksi liikevaihdosta tai tilauskannasta, joka sekin on tosin laskenut huhtikuusta.

Monella yrityksellä menee silti hyvin. Kahtiajako on kuitenkin selvä: on paljon yrityksiä, joiden näkymät ovat hyvät, mutta yhä useammalle tilanne näyttää haastavalta.

Työntekijöistä yhä kasvava pula

Tunnelman viilenemisestä huolimatta yritysten rekrytointiongelmat jatkuvat ja näyttävät kroonistuvan. Hieman yli puolet yrityksistä kertoo, että työvoimapula estää kasvua.

Suurin ongelma on rakennusalalla, missä 81 prosenttia yrityksistä kokee työvoimapulaa. Toisaalta suhdanneherkän rakennusalan näkymät ovat tällä hetkellä kaikkein synkimmät. Silti rekrytointihalua on.

Teollisuusyrityksien rekrytointiaikeissa taas on tapahtunut muutos keväästä: tuolloin yksikään yritys ei ollut aikeissa vähentää henkilöstöä lähikuukausina. Nyt vähennys aikeita on joka kymmenennellä yrityksellä.

Parhaiten pyyhkii palveluissa, joissa kaikki mittarit ovat plussalla. Alalla on vähiten toimintaa rajoittavia tekijöitä. Työvoimapula vaivaa tosin myös palvelualalla: 42 prosenttia kärsii työvoiman heikosta saatavuudesta.