1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhdenvertaisuuslaki

Yksityishenkilö kanteli kyläkapakan natsikyltistä yhdenvertaisuusvaltuutetulle

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston mukaan kylttiä voidaan perustellusti pitää lainvastaisena häirintänä.

yhdenvertaisuuslaki
Lappilan Tankki-baari
Anniskeluravintolan kylttiä on paheksunut muun muassa Auschwitzin museo. Juha-Petri Koponen / Yle

Anniskeluravintolan seinälleen ripustamasta natsihenkisestä kyltistä on tehty kantelu yhdenvertaisuusvaltuutetulle. Kärköläläisen kyläkapakan ulkoseinällä on teksti Arbeit macht frei, josta yksityishenkilö on kannellut yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon.

Juutalaisyhteisöön kuuluvan yksityishenkilön mielestä teksti on juutalaisten häirintää, ja hän vaatii valtuutetulta toimenpiteitä.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta on oltu jo yhteydessä baarinomistajaan. Nyt odotetaan poistuuko kyltti, sillä toimiston mukaan kylttiä voidaan perustellusti pitää yhdenvertaisuuslain vastaisena häirintänä.

Kylttiä hämmästellään Keski-Euroopassa asti

Kärkölän kylttiä on jo paheksunut muun muassa puolalainen Auschwitzin museo tviitissään. Museon mielestä on tuskallista, että symbolia käytetään näin. Leirillä tapettiin toisen maailmansodan aikana yli miljoona juutalaista.

Ensimmäisenä kantelusta kertoi ilmaisjakelulehti Seutuneloset (siirryt toiseen palveluun).

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on ennenkin puuttunut vastaavanlaiseen toimintaan. Aiempi lainvoimainen häirintätapaus liittyi natsilipun pitämiseen kerrostalohuoneiston ikkunassa. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta totesi toiminnanhäirinnäksi lainvoimaisessa ratkaisussaan joulukuussa 2018.

Henkilö ehti poistaa lipun ennen ratkaisua.

Lue myös:

Pikkukunnan baari nosti natsikyltin seinälle – Auschwitzin keskitysleirimuseo twiittasi huolensa

Lue seuraavaksi