1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjoisen lentokenttien päästöjä painetaan alas, mutta hiilineutraaliksi ei päästä ilman ilmastohyvityksiä

Suomen lentokentät ovat hiilineutraaleja, mutta eivät suinkaan CO2-päästöttömiä. Finavia kompensoi ison osan päästöistä.

lentokentät
Finnairin Airbus A320 valmistautumassa lähtöön Oulun lentoasemalta 27.5.2016.
Lentokenttien maaliikenteessä on siirrytty biopolttoaineisiin. Arkistokuva.Risto Degerman / Yle

Finavia painaa lentoasemiensa hiilidioksidipäästöjä aktiivisesti alas myös pohjoisen kentillä.

Lentokenttien maaliikenteessä on siirrytty biopolttoaineisiin, sähköajoneuvoja on lisätty ja uusiutuvaa energiaa käytetään aikaisempaa enemmän, kertoo Finavian tekninen johtaja Henri Hansson.

– Kaikki käyttämämme sähkö on uusiutuvaa tuulienergiaa. Lisäksi lämmityksessä hyödynnämme maalämpöä ja uusiutuvalla energialla tuotettua kaukolämpöä sekä pellettienergiaa, Hansson luettelee.

Ympäristöystävällisistä ratkaisuista huolimatta Suomen kentillä ei kuitenkaan vielä saada hiilidioksidipäästöjä nollattua, vaan Finavia kompensoi jäljelle jääneet päästöt. Yhtiö ostaa päästöoikeuksia ja tukee samalla kansainvälisiä ilmastohankkeita ja -yrityksiä, kertoo tekninen johtaja Henri Hansson.

– Kompensoitavien päästöjen osuus pienenee koko ajan, mutta vielä tällä hetkellä niiden osuus hiilidioksidipäästöistä on noin 40 prosenttia.

Päästöoikeuksista maksettuja rahoja on käytetty muun muassa parantamaan pientalouksien energiatehokkuutta Ghanassa. Tehokkailla liesillä on vähennetty paikallisten metsien hakkuita polttopuiksi. Intiassa puolestaan on tuettu biokaasulaitoksia, jotka hyödyntävät lehmänlantaa.

Suomen kentillä tehtyjen ilmasto- ja ympäristöratkaisujen ja kompensaatiokaupan ansiosta kaikki Suomen kentät ovat nyt ensimmäistä kertaa tänä vuonna hiilineutraaleja. Helsinki-Vantaa luokiteltiin hiilineutraaliksi jo vuonna 2017.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi