Barents Observer: Nikkelin metallisulatto suljetaan ensi vuonna

Nikkelin metallisulaton massiiviset rikkidioksidipäästöt ovat olleet arvostelun kohteena vuosien ajan.

Kuolan niemimaa
Kartta
Nikkelin kaupunki ja metallisulatto sijaitsevat Norjan ja Venäjän välisen rajan tuntumassa, vain joidenkin kilometrien päässä Suomesta. Yle

VenäjäNikkelin kaupungin metallisulatto lopettaa toimintansa ensi vuonna, kertoo uutissivusto Barents Observer (siirryt toiseen palveluun). Sivuston mukaan Norjan ja Venäjän välisen rajan tuntumassa toimivan laitoksen toiminta ajetaan alas asteittain, kunnes sulatusuunit puretaan.

Laitoksen on määrä lopettaa toimintansa kokonaan vuoden 2021 alkuun mennessä. Sen jälkeen Kuolan kaivosten tuottamat metallimalmit käsitellään Nornickel-yhtiön (siirryt toiseen palveluun) muissa laitoksissa Montšegorskissa.

Myös Nikkelin sulaton työntekijöiden määrä vähenee vähitellen ensi vuoden aikana. Työntekijöillä on Nornickelin mukaan mahdollisuus siirtyä työskentelemään muille paikkakunnille, muun muassa Nikkelin kaupungin lähelle Zapoljarniin ja Montšegorskiin.

Nikkelissä asuu 11 600 ihmistä. Kaupunki sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Norjasta ja Suomesta. Nikkelin metallisulaton toimintaa on pitkään arvosteltu Suomessa ja Norjassa sen suurten rikkidioksidipäästöjen vuoksi.

Nikkelin metallisulaton sulkeminen on osa miljardien eurojen arvoista hanketta, jolla Nornickel pyrkii modernisoimaan tuotantoaan ja pienentämään toimintansa ympäristövaikutuksia.

Nornickel on maailman johtava nikkelin tuottaja. Yhtiö tuottaa noin 90 prosenttia nikkelistä maailmassa, ja Kuolan niemimaan osuus sen nikkelituotannosta on yli 70 prosenttia.

Lue myös:

Vedomosti: Norilsk Nickel harkitsee pahamaineisen tehtaan sulkemista Suomen rajan lähellä (2017)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).