1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto kukittaa Li Anderssonin jatkokaudelle, mutta tyytymättömyys kytee maakunnissa

Jatkokautta hakevan puoluesihteeri Joonas Leppäsen ja haastaja Mikko Koikkalaisen välille voi kehkeytyä tiukka kisa.

Li Andersson saa viikonloppuna jatkokauden vasemmistoliiton puheenjohtajana. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vasemmistoliitto kukittaa puheenjohtajansa Li Anderssonin Kuopion puoluekokouksessa lauantaina jatkokaudelle ilman vastaehdokasta.

Kukaan ei haasta opetusministeri Anderssonia, jolla on useiden kyselyjen perusteella enemmän vetovoimaa kuin muilla puoluejohtajilla.

Hallitukseen meno on usein repinyt vasemmistoliittoa, mutta tällä kertaa vastuun taakkaa vähentää, että puolue järjesti hallitukseen menosta jo etukäteen jäsenäänestyksen.

Hallitusvastuun kantamista helpottaa sekin, että hallituspohja on puolueväelle kaikkein mieluisin. Se muistuttaa kansanrintamahallituksista, jotka rakensivat suomalaista hyvinvointivaltiota menneinä vuosikymmeninä.

Anderssonin johdolla puolue on kääntänyt kunta- ja eduskuntavaaleissa pitkän tappioputkensa. Ylen kyselyissä kannatus kuitenkin mataa alhaisemmissa lukemissa kuin ennen vaaleja.

Siinä missä puheenjohtajan valinta on läpihuutojuttu, puoluekokouksen yllätys voi muhia puoluesihteerikisassa.

Yllätys puoluesihteerikisassa?

Puoluetoimistoa kolme vuotta pyörittäneen Joonas Leppäsen haastaa niin ikään puoluetoimistolla työskentelevä Mikko Koikkalainen. Kahden ehdokkaan kannatuksen arvioidaan olevan liki tasan.

STT tavoitti puolueen kolmestatoista piirijohtajasta kahdeksan, ja puolet heistä nimesi suosikikseen Koikkalaisen. Muut eivät paljastaneet vielä suosikkiaan.

Kisa näyttää kilpistyvän yliopistokaupunkien punavihreiden ja pienempien paikkakuntien aktiivien kesken. Leppänen on kotoisin Helsingistä, Koikkalainen Savonlinnasta.

Leppäsen puolesta liputtavat muun muassa helsinkiläiset kansanedustajat Mai Kivelä ja Veronika Honkasalo sekä Anderssonin ykkösavustaja, ministeriryhmän sihteeri Dan Koivulaakso. Hän saa kiitosta vasemmistoliiton kampanjoiden modernisoimisesta ja siitä, että vei puolueen läpi kaksien onnistuneiden vaalien.

Leppäsen kannattajien slogan kuuluu, ettei "voittavaa hevosta pidä vaihtaa". Vaihtoa mielitään kuitenkin maakunnissa. Leppäseen ollaan tyytymättömiä siksi, ettei hallitusvastuussa olevan puolueen ja sen johdon koeta olevan läsnä kentällä.

Mikko Koikkalainen on puolueen järjestö- ja kunnallissihteeri. Häntä kehutaan ammattiyhdistysliikettä ja kenttäväkeä ymmärtäväksi. Vaalilause kuuluukin: "Voittava puolue rakennetaan jäsenistöä kuunnellen." Koikkalaista ilmoittaa kannattavansa muun muassa Pohjois-Pohjanmaan vasemmiston puheenjohtaja Olli Kohonen.

Leppänen on taustaltaan tutkija. Hän oli myös yllätysnimi noustessaan puoluesihteeriksi vuoden 2016 puoluekokouksessa (siirryt toiseen palveluun). Tuolloin hän voitti toisella kierroksella oululaisen Risto Kalliorinteen täpärästi äänin 155–139.

Varapuheenjohtajat vaihtoon

Vasemmistoliiton koko nykyinen varapuheenjohtajisto eli kansanedustajat Hanna Sarkkinen, Veronika Honkasalo ja Juho Kautto luopuvat paikoistaan.

Ehdolla on yksi kansanedustaja, uusmaalainen Jussi Saramo. Muut ehdokkaat tulevat Kehä III:n ulkopuolelta: Janne Nieminen Hämeestä, Joona Mielonen Kotkasta, Minna Minkkinen Pirkanmaalta, Janne Parkkila Savo-Karjalasta sekä eduskuntavaalien paikallinen ääniharava Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä.

Puoluekokous hyväksyy myös vasemmistoliiton tavoiteohjelman. Kolmen vuoden välein järjestettävään kokoukseen osallistuu kaikkiaan 300 puoluekokousedustajaa.