Hyppää sisältöön

5-vuotiaasta viulua soittanut Elsa Hasu haluaa ammattimuusikoksi: Kemin kaupunginorkesterin lakkautus näkyisi myös musiikkiopistossa

Kemi harkitsee kaupunginorkesterin lakkauttamista osana kaupungin tiukkaa talouskuuria.

Elsa Hasu on soittanut viulua 5-vuotiaasta asti eli pian vuosikymmenen. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Kemin kaupungin on kolmessa vuodessa löydettävä miljoonien säästöt alijäämän kattamiseksi. Yhtenä mahdollisena säästökohteena on esiin nostettu kaupunginorkesterin toiminnan lakkauttaminen.

Orkesterin kokonaiskustannukset ovat kaupungin mukaan 340 000 euroa vuodessa ja toiminnan lakkauttaminen toisi 140 000 euron säästön käyttömenoihin. Vaihtoehtona on esitetty orkesterin toiminnan sopeuttamista talousahdingon vuoksi.

Jos Kemin kaupunginvaltuusto 9. joulukuuta päätyy lakkauttamaan orkesterin, katkeaa samalla Meri-Lapin musiikkiopiston ja Kemin kaupunginorkesterin vuosikymmeniä kestänyt yhteistyö.

– Kaupunginorkesterin toiminta on Kemissä alusta saakka ollut arvokasta musiikkiopistolle. Tänne on saatu taitavia opettajia juuri kaupunginorkesterin ja Meri-Lapin jousikvartetin ansiosta, sanoo musiikkiopiston rehtori Karri Perälä, joka myös soittaa jousikvartetissa.

Askel ammattilaisuuteen

Kaupunginorkesteri ei ole täysammattilainen, joten nuoria musiikkiopistolaisia on voitu ottaa mukaan soittamaan. Musiikkiopisto ja kaupunginorkesteri ovat olleet merkittäviä askelmia monen nykyisen ammattimuusikon polulla.

Orkesterissa soittaminen on tärkeää muusikon uraa tavoittelevalle nuorelle.

– Siinä saa valmiutta soittaa isoja teoksia ja suuressa ryhmässä. Samalla tulee itsevarmuutta orkesterisoittoon, sanoo Meri-Lapin musiikkiopistossa opiskeleva viulusti Elsa Hasu Keminmaasta.

Kemin kaupunginorkesterin tulevaisuus on vaakalaudalla, mutta ainakin yksi esitys on vielä edessä. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Hänelle erityinen kokemus on ollut päästä kaupunginorkesterin solistiksi.

– Se oli ihan superhienoa, kiittelee Elsa Hasu.

Hänelle kuuntelijana konsertit ovat hyvin tuttuja.

– Pienestä asti on käyty konsertteja kuuntelemassa.

Vielä ainakin yksi konsertti

Myös Elsan isä Jarkko Hasu arvostaa musiikkiopiston ja kaupunginorkesterin yhteistyötä.

– Orkesterissa soittamisesta tulee sosiaalistumista muusikkouteen, mikä on erittäin tärkeätä, hän sanoo.

Kemin kaupunginorkesteri esiintyy vielä ainakin kerran. Lauantaina orkesteri on mukana Kemin kaupungin 150-vuotistaivalta juhlistavassa, kuusi tuntia kestävässä konserttitapahtumassa.

Orkesterilla on konsertissa klassinen ja viihdeosuus. Orkesterin kanssa esiintyy myös paikallisia kuoroja. Mukana tapahtumassa ovat myös muun muassa Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu, joukko Kemi Faktorin bändejä, Taiska ja Jon Sebastian.

Lue myös: