Laivaliikenne uhkaa seisahtua reilun viikon kuluttua – Merimies-Unioni liittyy tukitoimiin postilakossa

Laivat jäisivät satamiin 25.11. alkaen. Jo sitä ennen seisahtuvat postikuljetukset, myöhemmin muu tavaraliikenne.

Postilakko
Suomenlinnan lautta tulossa kauppatorille
Jouni immonen / Yle

Suomen Merimies-Unionin hallitus päätti torstaisessa kokouksessaan aloittaa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n lakkoa tukevat toimet.

Puheenjohtaja Simo Zittingin mukaan Postin toimet työntekijöitään kohtaan ovat poikkeuksellisen rajuja ja halventavia.

Hän vahvistaa Ylelle, että tarvittaessa Merimies-Unioni on valmis seisauttamaan laivaliikenteen. Muun muassa Suomen lipun alla seilaavat matkustaja-alukset jäisivät satamiin maanantaiaamusta 25. marraskuuta.

Esimerkiksi Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan mahdolliset tukitoimet vaikuttaisivat Suomen lipun alla liikennöivien Silja Serenaden ja Baltic Princessin liikennöintiin.

Käytännössä Turku-Tukholma reittiä kulkeva Baltic Princess jäisi Turun satamaan maanantai-iltana, ja Helsinkiin palaava Serenade tiistaiaamuna.

Nöjdin mukaan matkustajien ei vielä kannata huolestua ja ryhtyä toimenpiteisiin. Toiveena on, että sopu löytyisi ennen Merimies-Unionin järeiden toimenpiteiden alkamista.

Mikäli laivaliikenne seisahtuu puolentoista viikon kuluttua, jatkaisivat ulkomaan lipun alla liikennöivät Tallink Siljan sisaralukset sekä tallinnanlaivat liikennöintiään normaalisti. Nöjdin mukaan matkustajia voitaisiin mahdollisuuksien mukaan siirtää näille aluksille.

Merimies-Unionin toimet voimaan asteittain

Ensi maanantaista alkaen kotimaan liikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille sekä losseille sekä ulkomaanliikenteessä oleville lasti- ja ropax-aluksille sekä matkustaja-autolautoille ei oteta enää Postin kuljetuksia, vaan ne jätetään satamiin.

Tavaraliikenne seisahtuu muun muassa ruotsinlaivoilla ensi viikon torstaina aamuvarhaisella.

Merimies-Unionin mukaan ulkomaanliikenteessä olevien ropax-alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus lopetetaan siten, että autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä tai muita vastaavia.

Sen sijaan autokansilla voidaan kuljettaa henkilö- ja linja-autoja.

Merimies-Unionin jäänmurtajilla ja jäänmurtotehtävissä työskentelevät jäsenet eivät seuraa alusten mukana merelle. Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Laivat jäisivät satamiin marraskuun lopulla

Merimies-Unioni on valmis seisauttamaan laivaliikenteen maanantaina 25. marraskuuta.

Tällöin ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin kello 06 jälkeen, jäävät satamiin eivätkä Suomen Merimies-Unionin jäsenet enää seuraa alusten mukana merelle.

Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana heille muutoin normaalisti kuuluvat työtehtävät.

Merimies-Unionin tukitoimet jatkuvat kunnes postin työehtokiistassa saavutetaan sopu.

Lue lisää:

Rautatieläiset ja Merimies-Unioni lähtevät tukemaan Postin työntekijöiden lakkoa – Tavaraliikenne pysähtymässä rautateiltä ja useilta aluksilta