Osaanko työtäni enää? Perhevapaalta palaava voi tarvita tukea, ja sitä kokeiluhanke alkaa tarjota

Kokeilu alkaa kymmenellä paikkakunnalla. Siitä halutaan saada pysyviä malleja palaajien tueksi.

perhevapaa
Lapset keinuvat ja vanhemmat antavat vauhtia puistokeinuilla.
Perhevapaalla moni miettii myös alanvaihtoa. Toisaalta kaikilla ei ole työtä johon palata, ja silloin sen löytyminen on tärkein työsarka.Yle

Perhevapaalla olevat vanhemmat saavat räätälöityä valmennusta helpottamaan työelämään siirtymistä. Kyseessä on valtakunnallinen kokeilu, johon osallistuu 10 paikkakuntaa viidessä maakunnassa.

Uudenmaan ELY-keskus koordinoi hanketta, joka on suunniteltu niin, että siitä hyötyvät sekä töissä olevat että työttömät ja korkeasti tai vähemmän koulutetut.

Tavoitteena on saada aikaan pysyviä toimintamalleja, joilla perhevapaalta palaamista voi helpottaa.

Perhevapaalla oleville vanhemmille suunnattuja työelämäpalveluita ei ole juuri ollut tarjolla. Palaamiseen liittyy kuitenkin usein monia kysymyksiä, sanoo projektisuunnittelija Toni Ruokonen:

– Ensisijaisesti epävarmuus liittyy varmasti siihen, osaako enää tehdä työtään ja onko koulutus ajan tasalla. Myös alanvaihtokysymykset ovat tilastollisesti aika isossa roolissa.

Jos ei ole työtä, johon palata, suurin kysymys on tietysti työn löytyminen.

Kokkolassa valmennus alkaa marras-joulukuun vaihteessa ja siihen voivat osallistua kaikki sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella asuvat perhe- tai hoitovapaalla olevat vanhemmat.

Valmennus kestää kolme kuukautta ja sisältää sekä ryhmä- että yksilötapaamisia. Tarkoitus on kertoa vaihtoehdoista, vahvistaa työelämään palaavan vanhemman itsetuntoa ja tukea perhe- ja työelämän yhteensovittamista.

Lisäksi kehitetään tarpeen mukaan ihmisen työnhakuvalmiuksia, annetaan ammatinvalinnan ohjausta tai vaikkapa neuvoja yrittäjyyteen.