Useampi kymmenen pohjoiskarjalaista saa valkolakin tänä syksynä

Kiteen lukiosta valmistui tänä syksynä neljä uutta ylioppilasta.

Kitee
Ylioppilaslakki
Linda Tammela / Yle

Syksyn ylioppilaskirjoitusten tulokset julkaistiin torstaina aamulla.

Valkolakin painaa tänä syksynä päähänsä noin 3 000 ylioppilasta. Syksyn ylioppilaiden määrä on koko maassa kasvanut hieman, mutta valtaosa heistä valmistuu yhä keväällä.

Pohjois-Karjalassa valmistuu alustavan arvion mukaan noin 80 ylioppilasta. Luku voi vielä pienentyä, jos osa kirjoittajista päättää esimerkiksi korottaa arvosanojaan ensi keväänä.

Kiteen lukiossa uusia ylioppilaita on tänä syksyn neljä. He saavat valkolakkinsa itsenäisyyspäivän alla.

Yksi syksyllä valmistuvista kiteeläisistä on Jonna Pellikka, 19. Hän kertoo suunnitelleensa lukion alusta asti, että valmistuu kolmessa ja puolessa vuodessa.

– Halusin pidentää tutkintoa hieman, ettei olisi niin paljon stressiä, Pellikka sanoo.

Ratkaisu osoittautui Pellikan mielestä hyväksi. Ensi keväänä hänen suunnitelmissa on hakea sosionomiopintoihin.

Ylioppilaaksi Joensuun lyseon lukiosta kirjoittanut Unna Kalliomäki, 19, on puolestaan tyytyväinen, että kirjoitti juuri syksyllä.

– Ehkä vähän on tuntunut siltä, että jäi jostain paitsi, kun ei pystynyt muiden kanssa valmistumaan samaan aikaan. Toisaalta se ei juuri harmita, kun sain olla mukana penkkareissa ja muissa jutuissa. Lisäksi on omat juhlat sitten joulukuussa, hän sanoo.

Kalliomäki painotti kirjoituksissaan luonnontieteitä. Hän suunnittelee hakevansa ensi keväänä opiskelemaan tietotekniikkaa Tampereelle.
– Ajattelin tehdä hieman töitä ja kerätä pesämunaa ennen Tampereelle muuttoa, hän sanoo.