1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän laivasto

Venäjä aikoo lisätä sukellusveneitään Itämerellä – aseina risteilyohjuksia

Venäjän Itämeren laivastolla on tällä hetkellä vain yksi toimintakuntoinen sukellusvene.

Venäjän laivasto
Venäläinen Kilo II -luokan sukellusvene.
Mustamneren laivastolle rakennettu uusi sukellusvene Veliki Novgorod saapui maaliskuussa Sevastopoliin.Sergei Malgavko / TASS / AOP

Venäjä harkitsee uusien sukellusveneiden hankkimista Itämeren laivastolleen. Uutistoimisto TASS kertoo laivanrakennusalan lähteisiin viitaten, että Itämerelle rakennettaisiin Project 636.3 -luokan sukellusveneitä. Lännessä luokka tunnetaan nimellä Parannettu Kilo II.

Venäjän merivoimien johto ei kommentoinut asiaa TASS:lle.

Pietarilainen Amiraliteetin telakka on aiemmin rakentanut kuusi Parannettu Kilo II -luokan sukellusvenettä Venäjän Mustanmeren laivastolle, ja rakenteilla on kuuden aluksen sarja Venäjän Tyynenmeren laivastolle.

TASS:n lähteiden mukaan Itämerelle veneitä rakennettaisiin mahdollisesti vähemmän kuin kuusi.

Parannettu Kilo II -luokan sukellusvene kulkee dieselsähkömoottorilla. Siinä on aseistuksena torpedot ja usein myös Kalibr-risteilyohjukset.

Kalibr on Venäjän laivaston yleisesti käyttämä pintamaaliohjus, jonka kantomatka on toista tuhatta kilometriä. Mustanmeren laivaston sukellusveneet ovat laukoneet sellaisia Välimereltä Syyriassa oleviin kohteisiin.

Venäläinen Kilo II -luokan sukellusvene.
Parannettu Kilo II -luokan sukellusvene Veliki Novgorod Sevastopolissa. Keulassa näkyvät torpedoputkien luukut.Sergei Malgavko / TASS / AOP

Itämerellä ei uusinta kalustoa

Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja, komentaja Ville Vänskä pitää tietoa sukellusvenesuunnitelmista uskottavana.

Venäjällä on hänen mukaansa Itämerellä toimintakunnossa vain neuvostoaikainen Kilo-luokan sukellusvene Vyborg. Näin on ollut muutaman vuoden. Eikä aikaisemminkaan, Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, veneitä ole ollut kuin kaksi.

– Venäjä ei ole vahvistanut sukellusveneasettaan Itämerellä. Se voi johtua siitä, että Kilo-luokan uudenaikaiseksi seuraajaksi suunniteltua Lada-luokkaa ei ole saatu käyttöön teknisten ongelmien vuoksi.

Itämeren rantavaltioista Ruotsilla on viisi sukellusvenettä, Puolalla kolme ja Saksalla kuusi. Ruotsin ja Saksan veneet ovat uudenaikaisimmat.

Ensi vuosikymmenen asia

Venäläisten sukellusveneiden määrä Itämerellä ei aivan lähivuosina nouse, jollei niitä siirretä sinne muualta. Tyynenmeren laivastolle varattujen Parannettu Kilo II -veneiden rakentaminen vie ainakin vuoteen 2022, minkä jälkeen on vuorossa joitakin vientiin rakennettavia aluksia.

Komentaja Vänskä arvioi, että uusia venäläisiä sukellusveneitä nähdään Itämerellä noin kymmenen vuoden päästä.

Kovin suurena uhkana hän ei niitä silloinkaan pidä.

– Parannettu Kilo II ei ole kymmenen vuoden päästä enää erityisen uudenaikainen malli. Toisaalta meidän merivoimillamme on ensi vuosikymmenellä uusia kykyjä. Muun muassa Ruotsista hankittavat torpedot, jotka ovat erinomainen ase sukellusveneitä vastaan, sanoo komentaja Vänskä.

Juttua muutettu 14.11. klo 20.30. Korjattu Itämeren rantavaltioiden sukellusveneiden määrät.

Lähteet: TASS

Lue seuraavaksi