1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työturvallisuus

Työntekijä tukehtui kaivantoon Nurmijärvellä – sakot työnantajille työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että kaivantosuunnitelman puuttuminen ja työn vaarat olivat työnantajien tiedossa.

Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Filip Snellman / Yle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään kahden eri yhtiön edustajat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotteessaan.

Kohtalokas työtapaturma sattui 15.5.2017 Nurmijärvellä, jossa työntekijä oli suorittamassa rivitalon sisäpuolisen pohjaviemärin oikaisua.

Yksin työskennellyt työntekijä oli alkanut poistaa maa-ainesta rakennuksen alta kaivannon kautta ja käyttänyt apunaan ajoneuvoimurin letkua.

Jostain syystä työntekijä oli työnsä edetessä mennyt osittain rakennuksen alle, ja siellä vielä ollut maa-aines oli sortunut hänen päälleen. Työntekijä oli tukehtunut ja kuollut hapen puutteeseen.

Käräjäoikeus katsoi, että kaivantosuunnitelman puuttuminen ja siihen liittyvän imutyön vaarat olivat yhtiöiden edustajien tiedossa, ja että he eivät olleet reagoineet niihin.

Tehtävä työ oli kummankin yhtiön suorassa alaisuudessa, joten molempien työnantajien katsottiin noudattaneen työturvallisuusmääräyksiä puutteellisesti. Käräjäoikeuden mukaan molempien yhtiöiden edustajat olivat näin ollen laiminlyöneet heille kuuluvia huolellisuusvelvoitteita.

Toinen tuomituista sai 50 päiväsakkoa ja yhtiö urakoitsijana 8 500 euron yhteisösakon. Toisen yhtiön edustaja sai 35 päiväsakkoa ja yhtiö työnsuorittajana 6 000 euron yhteisösakon.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun lakimies Matti Nissinen muistuttaa, että kaivantojen sortumavaara on aina otettava vakavasti.

– Maamassojen kantavuuteen ja vakavuuteen vaikuttavat hyvin monet tekijät. Suunnittelutyössä tarvitaan perehtyneisyyttä ja pätevyyttä, Nissinen toteaa aluehallintoviraston tiedotteessa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.