Posti: Emme käytä vuokratyövoimaa lakon murtamiseen – Palta: Lakko osin laiton, PAU eri mieltä

Paltan mukaan työtuomioistuin on tänään antanut ratkaisun, jossa toteaa lakon osin laittomaksi. PAU tulkisee ratkaisua toisin.

Postilakko
sateenvarjo jossa lukee isolla lakko ja muita lakkoilijoita
Osa Postin työtekijöistä aloitti lakon maanantaina 11. marraskuuta.Petteri Sopanen / Yle

Posti on nyt antanut vastauksen ministeri Sirpa Paateron (sd.) eiliseen linjaukseen, jossa Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi. Valtio omistaa Postin ja Paatero on valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri.

Posti ei eilen kommentoinut asiaa, mutta on nyt julkaissut vastauksensa tiedotteessa.

Posti vastaa, ettei käytä vuokratyövoimaa lakkoa murtaakseen. Lisäksi Posti lupaa kertoa jatkossa päiväkohtaiset tiedot siitä, kuinka paljon vuokratyövoimaa käytetään Postin isoimmissa toimipisteissä.

Vastaus on kohdistettu myös lakossa olevia työntekijöitä edustavalle ammattiliitto PAUlle, joka on syyttänyt Postia lakon murtamisesta vuokratyöntekijöiden avulla.

Palta: PAUn lakko osin laiton, PAUn mukaan ei

Postiriidan työnantajapuoli Palta tiedotti tänään, että PAUn lakko on laiton niiltä osin, jotka koskevat Posti Palvelut Oy:tä eli Postin tytäryhtiötä, jossa työskentelee mm. varhaisjakelijoita ja pakettilajittelijoita.

Paltan mukaan työtuomioistuin on antanut ratkaisun tänään. Sen pohjalta Palta väitteensä perustelee ja täsmentää asiaa vetoamalla Posti Palveluissa sovittuun työrauhaan.

– Posti Palvelut -yhtiössä työnantaja ja työntekijäliitto ovat yhdessä sitoutuneet ehdottomaan työrauhaan. Kun sopimus on voimassa, ovat kaikki työtaistelutoimet yhtiössä laittomia, toteaa Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

Vastapuoli tulkitsee työtuomioistuimen päätöstä toisin. PAUn mukaan lakkoa ei tuomittu laittomaksi. Työntekijäpuoli tekee kuitenkin uudet työtuomioistuimen linjauksen mukaiset ilmoitukset työnseisauksista.

– Ei missään lue, että se on laiton työtaistelutoimi, vaan se on sen sopimuksen työrauhamääräyksen vastainen, kun PAU on sen asettanut, sanoo PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen STT:lle.

– Lakon osalta ei ole tapahtumassa mitään muutoksia, Nieminen lisää.

Postiriidan osapuolet jatkavat neuvotteluja huomenna perjantaina.

Aiemmin tänään:

Valtion omistajaohjausyksikkö keskusteli Postin kanssa vuokratyön käytöstä lakon aikana – Posti ei vielä kommentoi