Maahanmuuttovirasto Migri myöntää: Kaikki oikeusasteet epäonnistuivat irakilaismiehen riskianalyysissa, mies olikin hengenvaarassa

Palautuspäätös tehtiin pahimpaan ruuhka-aikaan.

Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Maahanmuuttovirasto Migri epäonnistui riskianalyysissaan. Siinä selvitettiin, oliko Suomesta turvapaikkaa hakenut mies hengenvaarassa.

Näin kävi siitä huolimatta, että Suomesta vuonna 2016 karkotettu irakilaismies kävi läpi kaikki oikeusasteet.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen torstaina ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Suomi karkotti irakilaismiehen vuonna 2016. Hänet surmattiin kotimaassaan 2017.

Maahanmuutoviraston oikeus- ja maatietojohtaja Tirsa Forssell pahoittelee tapausta. Hän myöntää, että vastuu irakilaismiehen palauttamisesta on Suomen viranomaisilla. Ne eivät tunnistaneet miehen kotimaassaan kokemaa vainoa ja hengenvaaraa.

– Tämä on erittäin vakava asia ja olemme asiasta erittäin pahoillamme. Otamme ratkaisun vakavasti ja tutustumme päätökseen tarkoin, Forssell sanoo.

Riskianalyysissa selvitetään, aiheutuuko turvapaikanhakijalle kotimaassaan vainoa tai hengenvaara, jos hän joutuu palaamaan.

Irakilaismies oli valittanut kielteisestä turvapaikkapäätöksestä hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Mies oli kertonut, että hänen henkeään on uhattu kotimaassa.

Viranomaisten kellot eivät kuitenkaan soineet missään vaiheessa.

– Riskin tunnistaminen on pakolaisoikeuden vaikeimpia kohtia. Koulutamme henkilökuntaa riskien tunnistamiseen jatkuvasti, Forssell sanoo.

Päätös tehtiin vuonna 2016, jolloin ruuhkat Migrissä olivat pahimmilaan. Forssellin mukaan Suomessa käytäntöjä on sen jälkeen parannettu.

– Käsittelijöitä koulutetaan nykyisin paremmin, Forssell sanoo.