Herätys: Ikiopiskelijat rasittavat korkeakoulujen taloutta, Huuhkajat kohtaa Liechtensteinin, sää poutaantuu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Simo Tynkkynen
Simo Tynkkysen mukaan it-alalla oleellista on osaaminen, ei tutkinto.Jani Aarnio / Yle

Tutkinnotta jäävät opiskelijat korkeakoulujen riesana

Yli neljäsosa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevista ei valmistu 15 vuodessa opintojen alkamisesta. Osa päätyy töihin, osa vaihtaa alaa ja osa valmistuu vuosia tavoiteaikaa myöhemmin. Suoritetut tutkinnot ovat korkeakouluille yhä tärkeämpiä, sillä jatkossa yhä suurempi osa korkeakoulujen rahoituksesta riippuu tutkinnoista.

Postin työtaistelu jälleen valtakunnansovittelijan pöydässä

 Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen (oik.) sekä Palvelualojen työnantajat Palta ry:n toimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) jatkoivat TES-neuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla Helsingissä 13. marraskuuta.
Työantajaliitto Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto (vas.) ja ammattiliitto PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen (oik.) olivat viimeksi keskiviikkona ratkomassa Postin työehtoriitaa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan (kesk.) johdolla.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Postin työehtoriidan osapuolet marssivat aamulla jälleen valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan luokse. Viidettä päivää jatkuvaan lakkoon ja vielä pidempään kestäneeseen työehtoriitaan etsitään sopua klo 9 alkavassa tapaamisessa. Tapaamisen alkua voi seurata suorana lähetyksenä Ylen verkkosivuilla.

Vasemmistoliitto kukittaa Li Anderssonin jatkoon

 Li Andersson
Li Andersson saa viikonloppuna jatkokauden vasemmistoliiton puheenjohtajana.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson valitaan viikonloppuna jatkokaudelle Kuopion puoluekokouksessa ilman vastaehdokasta, mutta puolueen varapuheenjohtajisto vaihtuu kokonaan. Kisasta puoluesihteeri Joonas Leppäsen ja haastajan Mikko Koikkalaisen välillä odotetaan tiukkaa.

Kiina on tehnyt markkina-asemastaan aseen

Kuvituskuva
Seppo Suvela / Yle

Syksyn aikana moni länsimainen yhtiö on joutunut taitelemaan Kiinan vaatimusten ja omien arvojensa välillä. Koripalloliiga NBA ajautui kriisiin Kiinassa, kun yhden joukkueen johtaja twiittasi tukensa Hongkongin mielenosoittajille. Apple on saanut kritiikkiä poistettuaan mielenosoittajien suosiman sovelluksen sovelluskaupastaan. Kiinan markkinat ovat kuitenkin niin houkuttelevat, että länsimaiset yhtiöt ovat valmiita tinkimään omista arvoistaan. Tämän seuraksena kiinalaiset käsitykset kansalaisoikeuksista saavat jalansijaa myös Kiinan ulkopuolella.

Hongkongissa arvaillaan Kiinan seuraavia toimia

Mellakkapoliisit pidättävät miehen.
Poliisi pidätti keskiviikkona miehen, joka osallistui kadun sulkemiseen Hongkongin keskustassa.Dale de la Rey / AFP

Kiinaan kuuluvassa Hongkongissa mielenosoitukset ovat lisäneet tällä viikolla kierroksiaan. Tulipaloja on sytytelty, metroasemia ja siltoja tukittu, ja levottomuudet ovat levinneet aiemmin rauhallisina pysyneille yliopistojen kampuksille. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio arvelee, että Hongkongin hallinto ja poliisi voivat koventaa huomattavastikin otteitaan, vähintäänkin lisätä pidätyksiä. Kiinan sotilaiden väliintuloa Kallio pitää kuitenkin edelleen epätodennäköisenä.

Suomi lähtee varmistamaan historiallista jalkapallon EM-kisapaikkaa

Suomen jalkapallomaajoukkue eli Huuhkajat kohtaa tänään Lichtensteinin. Ottelu alkaa kello 19 Helsingissä. Huuhkajat on onnistunut pelaamaan karsinnat niin, että voitto jalkapallokääpiö Liechtensteinia vastaan riittää EM-kisoihin, kun karsintaa on jäljellä vielä kahden ottelun verran. Lisäksi paikka voi irrota, vaikka Suomi ei ottaisi enää pistettäkään näistä karsinnoista. Yle seuraa Huuhkajien ikimuistoista päivää.

Sää poutaantuu

iltapäivän sää kartalla.
Yle

Sateet väistyvät tänään koilliseen ja Suomeen virtaa kuivempaa ilmaa. Sää pakastuu etelässäkin. Tienpinnat voivat jäätyä ja keli on liukas. Päivä on poutainen. Aurinko paistaa ajoittain etelässä sekä pohjoisessa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.