1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle ja journalismi

Ylen sovellus "Selviätkö vuoden tukiviidakossa?" palkittiin – Oman sarjansa ykkönen pohjoismaisen datajournalismin kilpailussa

Yle ylsi finalistien joukkoon kahdessa kilpailun sarjoista. Yle Svenskan datatiimi oli ehdolla kahdella jutulla.

Yle ja journalismi
Tukipeli kännykässä.
Suomalainen perusturvajärjestelmä on vuosikymmenien varrella rakentunut tilkkutäkki. Systeemin oppiminen ja tukien varassa eläminen vie vähävaraisen aikaa ja energiaa, sanoo toimittaja Eero Mäntymaa.Stina Tuominen / Yle

Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitus sai palkinnon torstaina järjestetyssä pohjoismaisessa datajournalismikilpailussa. Ylen juttu köyhyysrajalla selviämisestä voitti kilpailun sovellukset-sarjan.

Kyseessä on Ylen jukaisema sovellus, perusturvapeli, jossa ideana on astua työttömän yksinhuoltajan saappaisiin ja kokeilla, selviäisikö tukiviidakossa. Jutun tarkoitus on haastaa lukija kokeilemaan, miten hankalaa arjesta tulee, kun rahat eivät yksinkertaisesti riitä. Suomalaisista noin 650 000 elää köyhyysrajan alapuolella. Tästä pääset kokeilemaan itse.

Palkittu sovellus syntyi Ylen verkkojournalismin erikoistiimi Plus-deskin ja politiikka- yhteiskuntatoimituksen yhteistyönä. Sovelluksen tekivät toimittaja Eero Mäntymaa, koodaava toimittaja Eemeli Martti, graafikko Stina Tuominen ja tuotannosta vastannut Mika Pippuri.

Perusturvan säännöt oikeassakin elämässä monimutkaiset

Tunnustus lämmittää, etenkin kun se tulee työstä, jota itsekin pidämme erittäin onnistuneena, sanoo Eero Mäntymaa. Peli on hänen mukaansa rohkea yritys tuoda suomalaista perusturvajärjestelmää tutuksi.

– Yritys onnistui: loimme toimivan sovelluksen, joka kiinnosti erityisesti nuorta yleisöä. Olemme erityisen tyytyväisiä siihen, että peli tuntui avaavan suomalaisten silmiä suomalaisesta köyhyydestä. Juuri tämä oli pohjimmainen tavoite.

Uskottavan köyhyyspelin tekeminen oli työlästä jo pelkästään siitä syystä, että ”pelin” säännöt ovat monimutkaiset, Mäntymaa kertoo.

– Suomalainen perusturvajärjestelmä on vuosikymmenien varrella rakentunut tilkkutäkki, jonka remonttia on vaadittu hyvästä syystä. Työn tekeminen ei aina kannata. Systeemin oppiminen ja tukien varassa eläminen vie vähävaraisen aikaa ja energiaa.

Työprosessissa "hetkellistä epätoivoa"

– Jos olisin tiennyt, miten työläs tästä projektista tulee, niin tämä olisi saattanut jäädä tekemättä. Kun erehdyin projektin loppuvaiheessa printtaamaan jutun tekstit ja päädyin tuijottamaan yli 300 A4-sivun pinkkaa, tunsin hetkellistä epätoivoa, Pippuri muistelee.

– Jutusta saatu hieno palaute ja sen käytön tilastot osoittivat, että juttu oli ollut kaiken aivojen ja perslihasten käytön arvoinen.

Normaalin jutun rakenne voidaan karkeasti visualisoida piirtämällä suora viiva. Journalistisessa pelissä voi sen sijaan olla esimerkiksi sama alku ja ehkä myös loppu, mutta polku alusta loppuun voi olla lukijoiden kesken hyvinkin erilainen, Eemeli Martti taustoittaa jutun syntyä.

– Vuoteni köyhyysrajalla -pelissä rakenne laajeni loppua kohden niin, että yhdessä kuukaudessa saattoi olla noin 100 kohtausta, joista lukija kävi läpi vain muutaman.

Graafikko Stina Tuominen halusi varmistaa, että pelin hahmot ovat mahdollisimman selkeitä ja tukevat tekstiä.

– Pelin päähahmon tuli olla sukupuolineutraali, että pelaaja voi samaistua siihen.

Ylen juttu köyhyysrajalla selviämisestä voitti pohjoismaisessa datajournalismikilpailussa sovellukset-sarjan.
Ylen juttu köyhyysrajalla selviämisestä voitti pohjoismaisessa datajournalismikilpailussa sovellukset-sarjan.Yle

Palkinnot jaettiin torstai-iltana Norjan Trondheimissa NODA-datajournalismitapahtuman yhteydessä.

Tämän vuoden kilpailussa oli kolme sarjaa: feature-jutut, sovellukset ja tutkivat jutut. Plus-deski ylsi viiden parhaan finalistin joukkoon niin feature- kuin sovellukset-sarjassa.

Yle Svenskan datatiimi oli ehdolla kahdella jutulla, joista toinen syntyi yhteistyössä Ruotsin radion kanssa.

Vuodesta 2013 lähtien jaettuja datajournalismin palkintoja myöntää The Nordic Data Journalism (NODA) Conference (siirryt toiseen palveluun).

Katso tästä Plus-deskin uusimmat jutut (siirryt toiseen palveluun)ja tutustu tarkemmin tekijöihin. Ylen Plus-deski luo näyttävää ja syventävää verkkojournalismia osana Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitusta.

Lue seuraavaksi