Halsua nosti verotuksen ennätyslukemiin: 23,5 prosentin kuntavero on selvästi korkeampi kuin kovimpien verottajien tänä vuonna

Noin 1 100 asukkaan keskipohjalaiskunta korottaa verotustaan huimasti, jopa 1,5 prosenttiyksikköä.

kunnallisverotus
Ilmakuva Halsuan Ylikylästä.
Ilmakuvan Halsuan Ylikylältä.Kalle Niskala / Yle

Keskipohjalaisen Halsuan kunnanvaltuusto teki torstai-iltana historiallisen päätöksen, kun se päätti nostaa kuntalaisten ensi vuoden verotuksen Suomen ennätyslukemiin.

Halsuan tulovero eli 23,5 on prosenttiyksikön korkeampi kuin kovimpien verottajien tänä vuonna. Halsualaisten verotus nousee peräti puolellatoista prosenttiyksiköllä eli 22:sta 23,5:een.

Tänä vuonna Suomen kovimmat verottajat ovat (siirryt toiseen palveluun) Haapajärvi, Jämijärvi, Honkajoki, Reisjärvi ja Teuva. Kaikissa on käytössä 22,50:n veroprosentti.

Kun rahat eivät riitä, niin muita vaihtoehtoja ei ollut. Tämän kanssa pitää nyt elää

Halsuan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Pollari.

Veronkorotus ei ollut Halsualla läpihuutojuttu, sillä valtuusto joutui äänestämään asiasta kaksi kertaa.

Toisessa äänestyksessä äänet jakautuivat tasan 7–7, ja lopulta valtuuston puheenjohtajan eli Jarmo Pollarin ääni ratkaisi. Pollarin mukaan kunta oli veronkorotuksessa pakkoraossa.

– Kun rahat eivät riitä, niin muita vaihtoehtoja ei ollut, koska säästötkin on vedetty äärimmilleen. Kuntavero on merkittävin ja ainoa tulonlähde. Tämän kanssa pitää nyt elää.

Suurkorotus johtuu muun muassa sosiaali- ja terveysmenojen voimakkaasta kasvusta.

Pollari ennustaa, että kireällä verotuksella mennään ainakin kaksi tai kolme vuotta. Korotus tuo kunnan kassaan noin 200 000 euroa lisää vuodessa.

Halsua odottaa taloutensa kuitenkin kohenevan lähivuosina reilusti, mikäli suunnitelmat tuulivoimaloiden rakentamisesta kunnan alueelle etenevät.

– Jos voimaloiden kiinteistöverosta aletaan saada tuloja, niin silloin veroprosenttia voidaan alentaa reippaasti. Tunnelin päässä on vähän valoa, huomauttaa Pollari.

Halsua on kaavaillut, että noin 29 000 euroa vuodessa tienaavalle korotus on noin 30 euroa kuukaudessa. Kiinteistöverot kunta päätti kuitenkin pitää ennallaan.

LUE LISÄÄ:

Keskipohjalaiskunta nostamassa verotustaan ennätyskorkealle: Halsuan 23,5 on prosenttiyksikön korkeampi kuin kovimmat verottajat tänä vuonna

Halsua suunnittelee nostavansa verotuksen ennätyslukemiin