Kajaanin kaupunki pääsemässä 10 miljoonan säästötavoitteeseen – kuluja leikataan esimerkiksi koulukyydeistä ja paikallisliikenteestä

Iso säästöpotti koostuu useammista pienistä summista.

kuntatalous
Koulukyyti-kyltti bussin takana
Säästökuurin takia Kajaanin kaupungin koulukyytien aikatauja aiotaan harventaa. Kuvituskuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kajaanin kaupunki julkisti talouden sopeuttamisohjelmansa torstaina 14. marraskuuta. Sopeuttamisohjelmassa päästiin tavoitteeseen, eli sen pohjalta voidaan säästää jopa 10 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva kertoo, että pääasiassa säästöt koostuvat pienistä summista. Euromääräisesti suurimmat säästöt tehdään kiinteistöistä ja henkilöstöstä.

– Säästöihin eivät kuitenkaan kuulu irtisanomiset, vaan henkilöstöä sopeutetaan eläköitymisen ja määräaikaisten henkilöiden vähentämisen kautta, Hatva sanoo.

Kaupunki kuuli säästöehdotuksia myös kaupunkilaisilta. Kyselyssä saadun palautteen vuoksi varhaiskasvatuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja ei koroteta eikä lasten liikuntavuorojen käyttömaksuja oteta käyttöön.

Hatvan mukaan säästöt näkyvät kaupunkilaisten arjessa vain vähän. Esimerkiksi kansalaisopiston kurssitarjontaan, koulukyytien synkronointiin ja paikallisliikenteeseen tulee pieniä muutoksia.

–Tämä tarkoittaa sitä, ettei koulukyytien aikatauluja harvennetaan ja muutenkin tehdään hienosäätöä ja poistetaan päällekkäisyyksiä. Paikallisliikenteen osalta tarkastellaan matkustajamääriä ja säädetään aikatauluja sen mukaan, kaupunginjohtaja Jari Tolonen sanoo.

Lisäksi liikunta- ja kulttuuriavustuksia vähennetään, teatterin toimintaa supistetaan ja pysäköintivirhemaksuja korotetaan. Säästöjä saattaa syntyä vielä Jormuan ja Vuolijoen koulujen lakkauttamisesta. Asia on kuitenkin vielä kesken ja sivistysvaliokunta tekee asiasta päätöksen 20. marraskuuta.

– Tämä on varmasti yksi hankalimmista kysymyksistä, Hatva sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)