Liettua ja Venäjä vaihtoivat vakoojia maiden rajalla – mukana myös norjalaismies

Liettua armahti aiemmin tänään kaksi venäläisvakoojaa.

Liettua
Gitanas Nauseda
Liettuan presidentti Gitanas Nauseda Stephanie Lecocq / AOP

Venäjä ja Liettua ovat vaihtaneet vakoilijoita maiden rajalla.

Liettuan presidentti Gitanas Nauseda armahti aiemmin kaksi Liettuan vangitsemaa venäläisvakoojaa Nikolai Filipchenkon ja Sergei Moisejenkon.

Syynä armahtamiseen on Liettuan uusi laki vakoilijoiden vaihdosta.

Liettuan mukaan Venäjä on vapauttanut kaksi vangitsemaansa liettualaisvakoojaa vastineena armahdettujen venäläisvakoojien luovutuksesta Venäjälle.

Venäläisiehet tuomittiin vakoilusta vuonna 2017. Filipchenko tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistukseen, kun hän yritti rekrytoida vanhempia liettualaisvirkamiehiä vakoilemaan Venäjälle.

Hän yritti saada heitä asentamaan salakuuntelulaitteita Liettuan presidentin virka-asuntoon sekä kotiin.

Moisejenko puolestaan sai 10 vuoden ja 6 kuukauden vankeustuomion, sen jälkeen kun kävi ilmi, että hän oli rekrytoinut Liettuan armeijan kapteenin vakoilemaan Venäjälle.

Hänen tavoitteenaan oli saada salaista tietoa Liettuan ja muiden Nato-maiden armeijoista.

Venäjällä vangittuna olevat liettualaismiehet puolestaan saivat tuomion vuonna 2016 venäläisen tiedustelutiedon luovuttamisesta Liettualle.

Huhtikuussa Venäjällä vakoilusta tuomittu norjalainen rajavartija Frode Berg on Liettuan viranomaisten mukaan luovutettu Norjan-edustustolle maassa. Berg sai 14 vuoden tuomion. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lupasi lokakuussa, että vastaus Bergin armahdusanomukseen tulee pian.

Berg, 63, on ollut vangittuna liki kaksi vuotta.

Liettualainen BNS-uutistoimisto raportoi aiemmin, että Liettua, Norja ja Venäjä käyvät neuvotteluja vakoilijoiden vaihdosta.

Lähteet: AFP, TASS, STT, Reuters