Analyysi: Eksotessa muidenkin kuin Vesterisen olisi syytä katsoa peiliin

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toiminta ei enää vaikuta esimerkiltä muille. Kohuja on piisannut viime aikoina liikaakin.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Eksoten valtuusto käsittelee asioita kokouksessaan
Eksotessa muutkin kuin Marja-Liisa Vesterinen voisivat miettiä, miten tässä näin pääsi käymään.Elli Sormunen / Yle

Kotihoidossa kuohuu ja työntekijät kuormittuvat. Rekrytointikampanjasta nousee valtakunnallinen kohu. Hallituksen puheenjohtajasta esitetään poliisitutkinnan käynnistämistä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on perustamisestaan lähtien nauttinut valtakunnallisesta huomiosta – nykyaikaisista toimintatavoistaan, kehittymisestään ja tehokkuudestaan. Viime aikoina sädekehä on himmennyt, ja Eksote on useammin julkisuudessa kriisien kuin hyvän maineen takia.

Viime kesänä toteutettu lääkärien rohkea rekrytointikampanja oli ilmeisesti se tulppa, mikä päästi talon sisällä pitkään velloneet asiat ja luottamuspulan pintaan. Hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) hermostui rekrytoinnin tyylistä ja puuttui asiaan. Rekrytointi-ilmoitus poistettiin ja kohu oli valmis.

Vesteriseen on vuosien varrella henkilöitynyt paljon. Hän on kokenut peluri politiikassa, ja käyttää Eksoten hallituksen puheenjohtajana merkittävää valtaa. Nyt esiin nousseet epäilyt virka-aseman väärinkäytöstä, ovat nostaneet Eksoten ja Vesterisen tikun nokkaan. Lääkäriaikoja tutuille, rekrytointeihin vaikuttamista ja epäasiallisuutta. Väitteet kuulostavat pahalta.

Ehdottoman hyvä on, että asiat nyt selvitetään, myös Marja-Liisa Vesterisen kannalta.  

Mutta mikäli Marja-Liisa Vesterisen erikoiset toimintatavat ovat olleet tiedossa jo vuosia, niin miksi asiaan ei ole puututtu aiemmin? Ikävät asiat ovat ikäviä, eivätkä ne muutu, vaikka niitä väistelisi.

Viime kuntavaalien jälkeen olisi ollut mahdollisuus vaihtaa luottamushenkilöitä Eksoten johdossa. Vesterinen sai kuitenkin jatkaa Eksoten johdossa. Vai onko Vesterisen osaaminen, ja ennen kaikkea poliittinen osaaminen, niin kovalla tasolla, että muista ei johtamiseen ollut? Vai eikö kukaan uskaltanut asettua puolueen sisällä ehdolle ja Vesteristä vastaan?

Ehdottoman hyvä on, että asiat nyt selvitetään, myös Marja-Liisa Vesterisen kannalta.

Silti tästä tilanteesta ei kukaan selviä puhtain jaloin. Eksoten maine kolhiintuu taas, työntekijät joutuvat seuraamaan kiusallista tilannetta sivusta, ja poliitikot voivat miettiä, miten tässä näin kävi. Miksi emme puuttuneet?

Peilin voi siis huoletta nostaa niin puoluetovereiden kuin muidenkin luottamushenkilöiden eteen.

Eksotessa olisi syytä pohtia nyt palveluiden turvaamista, henkilöstön jaksamista ja samalla toiminnan kehittämistä ja tehostamista. Kohut kannattaisi jättää vähemmälle.