Hyppää sisältöön

Malesialaiskoneen alasampumista tutkiva ryhmä paljastaa: Itä-Ukrainan separatisteilla tiukat yhteydet Kremliin ja Venäjän valtaamaan Krimiin

Tutkijaryhmä on julkaissut puhelintallenteita separatistijohtajien ja Venäjän edustajien keskusteluista.

Alasammutun malesialaiskoneen Hollantiin viedyt palaset on koottu teräsrunkoon onnettomuustutkimusten aikana. Kuva: AOP

Elokussa 2014 tapahtunutta malesialaisen matkustajakoneen alasampumista tutkiva kansainvälinen JIT-tutkijaryhmä on julkaissut uusia tietoja alasampumisen taustoista.

JIT (Joint Investigation Team) on jo aiemmin todennut, että koneen ampuivat alas Venäjä-mieliset Ukrainan separatistit Venäjältä tuodulla BUK-ohjuksella.

Nyt tutkijat haluavat selvittää, kun ampumiskäskyn antoi ja millaiset olivat johtajuussuhteet ampujien keskuudessa.

Tutkinnan kohteena ovat erityisesti ns. Donetskin kansantasavallan alueella toimineet separatistien asevoimat.

JIT:n tutkimusten perustella kolme venäläismiestä ja yksi ukrainalainen asetettiin kesäkuussa poissaolevina syytteeseen murhista

Yhteydet Moskovaan

Tutkinnassa on ilmennyt, että kansantasavallan johto piti tiiviitä yhteyksiä korkea-arvoisiin venäläisiin. Yhteydenpidon välineenä käytettiin ilmeisesti Venäjän toimittamia puhelinlaitteita, joissa oli myös salausmahdollisuus.

Vladislav Surkov juhlimassa seurapiirihäissä 13. syyskuuta 2019. Kuva: Vyacheslav Prokofyev / TASS / AOP

Tärkeimmät henkilöt, joihin Donetskin ns. kansantasavalta piti yhteyttä, olivat Venäjän presidentin pitkäaikainen avustaja Vladislav Surkov sekä Venäjän valtaaman Krimin johtajksi nostettu Sergei Aksjonov.

Sergei Aksjonov (oikealla). Kuva: Rex Features / AOP

Monessa puhelussa separatistit mainitsevat, että he noudattivat Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun määräyksiä.

Venäläisten kanssa käydyt keskustelut koskivat monia aiheita, kertoo JIT-ryhmään kuuluva Australian poliisin vanhempi tiedustelu-upseeri David Nelson. Aiheet liittyivät muun muassa hallintoon, rahoitukseen ja sodankäyntiin.

Sergei Shoigu ja Vladimir Putin seuraamassa sotilasparaatia Pietarissa 28. heinäkuuta 2019. Kuva: Dmitry Lovetsky / EPA

Esimerkiksi kuusi päivää ennen ohjuksen laukaisemista on nauhoitettu puhelu, jossa Donetskin ns. kansantasavallan pääministerinä toiminut Alexander Borodai pyytää Surkovilta lisää joukkoja. Surkov vastaa, että venäläiset "taisteluvalmiit joukot" ovat juuri saapumassa.

Toisessa puhelussa Borodai vakuuttaa, että hän noudattaa vain yhden maan, Venäjän federaation määräyksiä ja toimii sen etujen mukaan.

– Se on perusasia, hän toteaa.

Johto ja komentosuhteet

Tutkijat ovat selvitelleet myös Venäjän tiedustelupalveluiden osuutta Itä-Ukraina tapahtumiin. Puheluista käy ilmi, että ne ovat olleet ainakin joissakin tapauksissa johtavassa roolissa.

18.7. 2014 nauhoitettiin kahden ukrainalaisen separatistitaistelijan välinen keskustelu. Siinä he kertovat toisilleen saavansa ohjeensa Moskovasta. Toinen kertoo, että ohjeet tulevat turvallisuuspalvelu FSB:ltä, johon toinen vastaa saavansa omat määräyksensä sotilastiedustelupalvelu GRU:lta.

1. heinäkuuta 2014 Donetskin kaupungin naapurissa sijaitsevan Makejevkan komendantti tiedustelee, millaiseksi komentosuhteet ovat muuttumassa. Hän saa vastauksen, että Moskovasta on tulossa miehiä, jotka ottavat ohjakset käsiinsä ja potkaisevat paikalliset sotapäälliköt pois yksiköstä.

Igor Girkin (Strelkov) kuvattuna toukokuun alussa 2019. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Komendanttia ohjeistetaan lisäksi, että hän raportoi tekemisistään Donetskin alueen tuolloiselle puolustusministerille Igor Girkinille, joka tunnettiin taistelijanimellä Streltsov. Hän on yksi niistä neljästä miehestä, jotka on haastettu oikeuteen epäiltyinä koneen alasampumisesta.

Lisätietoa tarvitaan

Tutkijat ovat julkaisseet englanniksi käännettyjä puhelunauhoituksia ryhmän sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Sivulle on myös merkitty puhelinnumeroita, joista on soitettu kiinnostavia puheluita, mutta joista ei tiedetä, kenelle numerot kuuluvat.

Vaikka viitteitä Venäjän suuresta vaikutusvallasta Itä-Ukrainan kapinallisten johtoon on paljon, konkreettiset näytöt puuttuvat vielä ainakin julkistusta materiaalista.

Venäjä kiistää yhteytensä malesialaiskoneen alasampumiseen.

– He ovat jo päättäneet, kuka tuomitaan. Nyt he vain yrittävät muokata aineistoaan sellaiseksi, että se sopisi syyttäjän päättämään taktiikkaan, sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja.

.
.