1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Le Mans 24

Le Mans 66 -elokuvaa tähdittävä Matt Damon Ylen haastattelussa: "Suomesta tulee hämmästyttävä määrä maailmanluokan kuljettajia"

Tositapahtumiin pohjautuva Le Mans 66 -elokuva kertoo, kuinka Ford päätti päihittää Ferrarin 24 tunnin kestävyysajokisassa. Yle tapasi Pariisissa elokuvan tähdet Matt Damonin ja Christian Balen sekä ohjaajan James Mangoldin.

Matt Damon Le Mans 66 -elokuvan kuvauksissa. Kuva: © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation

James Mangoldin ohjaama Le Mans 66 on kuvaus maailman legendaarisimmasta ajokilpailusta, joka ajoi ihmiset ja autot äärirajoille. Tositapahtumiin pohjautuva elokuva sijoittuu 1960-luvun lopulle ja kertoo kahden autonvalmistajan, Fordin ja Ferrarin, välisestä taistelusta.

Ferrari oli hallinnut Le Mansin kestävyysajokilpailua vuosikaudet, mutta mainetta ja kaupallista nostetta kaipaava Ford päätti pistää italialaisille kampoihin. Hommaan palkattiin entinen kilpakuski Carroll Shelby, joka oli itse aikanaan voittanut Le Mansin 24 tunnin ajon.

Shelby ryhtyi suunnittelemaan mullistavaa kilpa-autoa, mutta vaati sen rattiin äkkiväärän ystävänsä, brittiläisen kilpa-ajajan Ken Milesin. Tulisieluista brittikuljettajaa näyttelee Christian Bale ja visionääri-Shelbya Matt Damon.

– Tämä oli itse asiassa yksi hauskimmista elokuvista, joissa olen koskaan näytellyt! Esittämämme hahmot ovat persooniltaan todella erilaisia, mutta heitä yhdistää yhteinen pakkomielle voittamiseen, sanoo Christian Bale.

Oscar-palkitut Matt Damonin (vas.) ja Christian Bale esiintyvät elokuvassa ensi kertaa yhdessä. Kuva: © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation

Tarina poikkeusyksilöistä ja ystävyydestä

Ohjaaja James Mangold halusi rooleihin juuri Balen ja Damonin. Oscar-palkitut näyttelijät esiintyivät elokuvassa samalla ensimmäistä kertaa yhdessä.

– James halusi minut rooliin, koska olen kuulemma yhtä rasittava tyyppi kuin Miles aikanaan, Christian Bale naurahtaa.

Matt Damon nyökkäilee vieressä.

– Minäkin näen sinussa ja Ken Milesissä paljon samaa. Et ole ihan yhtä kärttyisä, mutta kaikessa tekemisessäsi yhtä omistautunut, Damon sanoo.

Kumpikaan näyttelijöistä ei ole suuri moottoriurheiluharrastaja. Suomalaisjuuristaan mielellään puhuva Matt Damon sanoo kuitenkin tuntevansa Suomen maineen autourheilun huippumaana.

– Tiedän hyvin, että Suomesta tulee hämmästyttävä määrä maailmanluokan kuljettajia asukaslukuun nähden. Itse kasvoin Bostonissa, jossa autourheilu ei ollut iso juttu, Damon sanoo.

Näyttelijän mukaan elokuva kertoo kuitenkin pohjimmiltaan jostain kilpa-autoilua suuremmasta: kapinallisista altavastaajista, jotka onnistuivat toteuttamaan hullun unelmansa. Se on tarina kahden erilaisen miehen ystävyydestä.

–James halusi minut rooliin, koska olen kuulemma yhtä rasittava tyyppi kuin Miles aikanaan, Christian Bale sanoo. Kuva: © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation

Elokuvista kaivataan oman elämän heijastuspintaa

Le Mans 66 on ennen kaikkea perinteinen ison valkokankaan elokuva, jollaisia tehdään nykyään yhä vähemmän. Netflix ja netin muut suoratoistopalvelut ovat vallanneet markkinoita, ja teatterilevitykseen päätyy yhä harvempi tuotanto.

– Isot studiot eivät ole enää valmiita ottamaan riskejä, sillä elokuvien tekeminen ei ole niin tuottoisaa kuin ennen. Jos tarinasta ei saa luotua sarjaa tai jatko-osaa, on sitä entistä vaikeampi saada tuotantoon, Matt Damon harmittelee.

Viime aikoina on puhuttu paljon elokuvatuotantojen tasapäistymisestä: rahoitusta löytyy lähinnä nuorille suunnattuihin supersankarielokuviin. Muun muassa elokuvaohjaaja Martin Scorsese on peräänkuuluttanut elokuvantekijöitä tekemään rohkeampia valintoja.

Le Mans 66 elokuvan ohjaaja James Mangold on samaa mieltä. Hän toivoo, että kiinnostus henkilövetoiseen kerrontaan olisi kuitenkin jälleen kasvamassa.

– Supersankarielokuvien kanssa kasvaneet katsojat ovat nyt 30–40-vuotiaita. Uskon, että monet heistä ovat alkaneet etsiä elokuvista moniulotteisempia henkilöhahmoja.

Mangold arvelee että Marvel-elokuvia ja Star Wars -elokuvien mukana kasvanut sukupolvi on nyt sellaisessa elämänvaiheessa, jossa elokuvilta kaivattaisiin heijastuspintaa oman elämän haasteisiin.

– Siten henkilövetoiset tarinat voisivat taas yleistyä, kuten tämäkin elokuva osoittaa, Mangold sanoo.

Christian Bale ja Matt Damon Le Mans 66 -elokuvan kuvaustauolla. Kuva: © 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation