Onko kotonasi matala rengaskaivo? Juomavesi saattaa loppua etenkin Kuhmossa ja Sotkamossa

Pohjoisessa kaivot kuivuvat useimmiten vasta lopputalvesta, kun sade jää lumena maanpinnalle.

pohjavesi
Vedenottamo talvella.
Sotkamon vedenottamo kuvattuna talvella. Arkistokuva.Niko Mannonen / Yle

Pohjavedet ovat Kainuussa edelleen paikoin niin alhaalla, että osassa kaivoista ei ole vettä. Syyssateet nostivat hieman pohjaveden pintaa, mutta siitä huolimatta veden pinnat ovat Kainuussa 20–80 senttimetriä (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Ympäristökeskus) ajankohdan keskiarvoa alempana.

Kainuun Ely-keskuksen mukaan luonnontilaisilla pohjaveden seurantapisteillä Kuhmossa ja Sotkamossa (siirryt toiseen palveluun) pohjaveden pinta on selvästi keskimääräistä alempana. Sama tilanne on myös Puolangan Alakankaan seurantapisteellä. Sen sijaan Suomussalmen Pesiön seurantapisteiden pohjavesitaso on vain hieman alle keskiarvon.

Kainuun Ely-keskuksen ympäristöasiantuntija Elli Moilasen mukaan on vaikea sanoa, missä päin Kainuuta pohjavesitilanne on heikoin, koska luonnontilaisia pohjaveden seurantapisteitä on loppujen lopuksi vähän. Kaikista kunnista ei ole taajaa seurantaa olemassa.

– Seurantapisteiden perusteella alhaisin pohjavesipinta on Sotkamossa ja Kuhmossa. Olen myös kuullut, että Vuolijoella mökkikaivo on kuivunut, Moilanen sanoo.

Moilasen mukaan pahiten matalasta pohjavedestä kärsivät yleensä kotitaloudet, jotka ovat oman matalan rengaskaivon varassa. Varsinkin moreenimailla pohjaveden pinnat voivat laskea kuivana vuotena huomattavan matalalle.

– Hankalin tilanne on yleensä lopputalvesta, jolloin sadanta, eli sademäärä, jää lumena maanpinnalle. Pohjoisessa lopputalvi onkin tyypillinen aika kaivojen kuivumiselle. Toki kaivo voi myös kuivua kuivan kesän aikana ja jälkeen.

Tilanteen kestoa on Moilasen mukaan vaikea arvioida, sillä se riippuu sääolosuhteista. Jos viimeisin lumipeite ei sula lämpimien säiden vuoksi, pohjaveden pinta voi laskea kevättalveen saakka.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!