Rovaniemeläinen palkittiin sankarikuljettajana – pelasti ulos ajaneen kuljettajan joutumasta mereen

Pekka Lanko pelasti tieltä suistuneen auton kuljettajan Pohjois-Norjassa viime helmikuussa.

pelastustoiminta
Tieltä suistunutta henkilöautoa vedetään jyrkästä rinteestä Pohjois-Norjassa 22.2.2019.
Tieltä suistunutta henkilöautoa vedetään jyrkästä rinteestä Pohjois-Norjassa 22.2.2019.Pekka Lanko

NorjaRovaniemeläinen Pekka Lanko on palkittu sankarikuljettajana. Palkinto tuli tapahtumasta, joka sattui Pohjois-Norjassa.

Lanko ajoi postia Hammerfestistä Kiirunaan 22. helmikuuta. Hänen työkaverinsa Lillianne Boberg huomasi betonisen kaiteen yli ajaneen henkilöauton, joka oli ajautunut jyrkkää rinnettä pitkin lähelle merta. Auton keula oli vain puolen metrin päässä merestä.

Pekka Lanko pysäköi autonsa tien laitaan ja ryhtyi toimeen. Hän etsi autosta kuormaliinat, kiinnitti yhden niistä itseensä ja otti toisen kainaloonsa samalla, kun Lillianne sitoi ne kuorma-autoon.

Lanko laskeutui jyrkkää kivistä lumen peittämää rinnettä alas autolle. Tässä vaiheessa paikalle oli pysähtynyt myös paikallinen sora-auton kuljettaja, joka soitti paikalle palokunnan ja poliisit.

Tilanne ohi muutamassa minuutissa

Alas päästyään Lanko sitoi liinan ensin auton peräkoukkuun, jotta auto ei pääse luisumaan alas mereen. Tämän jälkeen hän eteni kuljettajan ovelle ja sai oven auki.

Vastassa oli noin 30-vuotias kuljettaja, joka tuskin pystyi liikkumaan. Pekan ansiosta hänet kuitenkin saatiin turvallisesti ulos autosta ja rinnettä ylös tielle.

Kaikki tämä kesti vain muutaman minuutin. Palokunnalle jäi vielä tehtäväksi hinata liinalla sidottu auto takaisin tielle.

Palkitun mukaan matkassa oli onnea, koska Lillianne tuskin olisi havainnut koko autoa ilman kuorma-auton korkean ohjaamon näköalaa.

– Iso kiitos tästä kaikesta kuuluu ehdottomasti Lilliannelle, Pekka Lanko sanoo tiedotteessa.

Puolet palkintosummasta hyväntekeväisyyteen

5 000 euron palkintošekki luovutettiin Langolle Helsingissä torstaina. Summasta puolet annetaan Langolle ja toinen puolisko Langon valitsemaan hyväntekeväisyyteen.

Ammattina Sankari -kampanja on etsinyt ja palkinnut joka vuosi ansioituneita raskaan liikenteen ammattikuljettajia Suomessa vuodesta 2011 alkaen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).