Hyppää sisältöön

Piparkakkuhan on suorastaan terveystuote

Piparkakussa käytetään mausteita, joilla tiedetään olevan tulehdusten ja mahavaivojen vastaisia ominaisuuksia.

Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle

Piparkakkuja voi syödä hyvällä omallatunnolla – jos ei niiden voin ja sokerin takia, niin mausteiden kuitenkin.

Kanelilla ja neilikalla on bakteeritulehdusten vastaisia ominaisuuksia. Ne toisaalta pidentävät ruoan ikää, toisaalta edistävät syöjänsä ruoansulatusta ja estävät mahavaivoja. Ihmiskunta tuli kokeilemalla tähän käsitykseen jo kauan sitten, ja tiede on vahvistanut käsityksen oikeaksi.

Nykypiparkakkujen mausteet olivat muun muassa siinä 67 mausteen joukossa, jonka vaikutuksia ruoassa muhiviin bakteereihin selvitettiin kiinalaisessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) viime keväänä.

Viime vuonna Yle kertoi, miten australialainen tutkimus nosti kanelin sisältämän öljyn yhdeksi tehokkaimmista luonnon antibiooteista, jopa superbakteerien kukistajaksi.

Piparkakku kehittyi pikku hiljaa nykyiselleen

Piparkakun maulle olennainen inkivääri on kotoisin Kiinasta. Sen uskotaan kulkeutuneen Silkkitietä pitkin Lähi-itään ja sieltä Eurooppaan ristiretkeläisten mukana tuhat vuotta sitten.

Kun hinta putosi, inkivääri ja muut mausteet levisivät aristokraattien aterioilta yleisempään käyttöön. Tarjolle tuli nyt niin tuttuja joulun makuja ja tuoksuja – kanelia, neilikkaa ja muskottia.

Piparkakkuresepteissä oli aluksi hunajaa, leivänmuruja, sokeria ja ruusuvettä. 1500-luvulla englantilaiset korvasivat hunajan sokerilla ja leivänmurut jauhoilla. Hunajapiparikeskukseksi jäi Saksa, etenkin Nürnbergin alue, sillä siellä oli paljon mehiläistarhoja.

Jos hunajaa olisi meidänkin resepteissämme vieläkin, piparkakkuja vasta voisikin kutsua terveystuotteiksi. Laboratoriotutkimukset ovat vahvistaneet, että hunaja estää bakteerien kasvua. Hunajavettä ei turhaan hörpitä kurkkukivun nujertamiseksi.

Kokeile 1400-luvun reseptiä

Varhaisissa piparkakuissa saatettiin käyttää mausteena myös mustapippuria, anista, kardemummaa ja hyppysellistä korianteria. Sellainenkin vanha englantilainen resepti tunnetaan, jonka nimi on "gyngerbrede", vaikka inkivääri – ginger – puuttuu reseptistä.

Nykyisin tuota 1400-luvun puolivälin leivonnaista tuskin tulisi muutenkaan kutsuneeksi piparkakuksi, sillä se venyy suussa kuin toffee. Haluatko kokeilla? Tässä on resepti (siirryt toiseen palveluun).

Yleistyneille piparkakuille alettiin pian antaa muoto jos toinenkin. Muoti vaihteli kukista lintuihin, haarniskoista uskonnollisiin symboleihin.

Englannin kuningatar Elisabet I sai oivalluksen emännöidessään arvovieraita. Aterioille leivottiin piparkakkutaikinasta heidän muotokuviaan, kertoo Nebraskan yliopiston historioitsija Carole Levin Time-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvalloissa ukot ovat yhä piparkakun perusmuoto, eikä meille tutuin kukan tapainen kuvio.

Piparkakku sai lemmen leimahtamaan

Rahvas keksi ripustaa piparkakkuja nauhaan ja vaihtaa markkinahumussa lemmenlahjoina. Englannissa ja Ranskassa pidettiin suoranaisia piparkakkumarkkinoita, mutta piparivyöhyke ylettyi laajalti muuallekin Eurooppaan.

Piparkakuissa uskottiin olevan taikaa. Jos neitonen onnistui syöttämään nuorukaiselle leipomansa piparkakku-ukon, se sai lemmen leimahtamaan. Turnaukseen ratsastavan ritarin saama piparkakku puolestaan taikoi hänelle taisteluonnea.

Suomessa piparkakut tulivat ensimmäisinä kartanoihin ja pappiloihin, kuten maailman muodeilla oli tapana.

Historioitsija Michael Krondl arvelee, että piparkakusta tuli juuri joulun leivonnainen ainakin osittain siksi, että mausteiden uskottiin lämmittävän talven kylmässä säässä. Niille, joilla oli varaa aloittaa joulun ylensyönnin perinne, piparkakkujen mausteet toimivat myös ruoansulatuslääkkeenä.

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

8. Musiikin professorin tekemästä täydellisestä joululaulusta ei kumma kyllä tullut hittiä

7.Vaikka Maa oli suuri lumipallo, merissä sinnitteli alkeellista elämää

6. Yli kolmasosa aikuisista toivoo, että voisi yhä uskoa joulupukkiin

5. Onko Betlehemin tähdelle tieteellinen selitys?

4. Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus