Työntekijä työnsi kätensä kartonkitehtaan arkkileikkuriin varoitus- ja kieltokylteistä huolimatta – Stora Ensolle sakot

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut metsäyhtiö Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaan ja tehtaan johtoa maksamaan sakkoja työturvallisuusrikoksesta.

työtapaturmat
Stora Enson Inkeroisten kartonkitehdas Kouvolassa.
Stora Enson Inkeroisten kartonkitehdas sijaitsee Kouvolassa.Pyry Sarkiola / Yle

Stora Enson Inkeroisten kartonkitehdas Kouvolassa on tuomittu työturvallisuusrikoksesta Kymenlaakson käräjäoikeudessa.

Kartonkitehtaan työntekijä loukkaantui kolme vuotta sitten lokakuussa, kun hän poisti käsin kartongin palasia arkkileikkurista koneen ollessa käynnissä.

Yhtiö joutuu maksamaan 20 000 euron yhteisösakon. Lisäksi kolme henkilöä kartonkitehtaan nykyisestä ja entisestä johdosta on tuomittu maksamaan sakkoja. Syytettyinä olivat entinen ja nykyinen tehtaanjohtaja sekä osastopäällikkö.

Syyttäjä vaati yhtiölle jopa 100 000 euron yhteisösakkoa. Käräjäoikeus otti kuitenkin huomioon työn, joka tehtaalla on tehty työturvallisuuden eteen. Siksi kyse ei käräjäoikeuden mukaan ollut siitä, että kartonkitehdas tai sen johdossa työskennelleet eivät olisi piitanneet työturvallisuudesta tehtaalla.

Ohjeistusta pidettiin riittävänä

Onnettomuus sattui, koska arkkileikkurin kuljetustelojen välissä on ollut suojaamaton, puolivetävä nielu, joka on ollut vaarallinen käyttää eikä koneelle pääsyä ole ollut estetty.

Ongelma oli tiedostettu jo vuonna 2014. Työntekijät oli ohjeistettu poistamaan hihnojen väliin revennyttä paperisilppua ainoastaan koneen ollessa pysäytettynä. Vaarana on ollut, että käsi tarrautuu tai jää puristuksiin.

Työntekijöille oli ilmoitettu tapaturmavaarasta ja koneen luona on ollut nielusta varoittavia kylttejä, joissa kiellettiin käsien laittaminen taittotelan ja ylimenopellin väliseen nippiin.

Tehtaalla oli siis luotettu siihen, että työntekijät toimivat ohjeiden mukaan, joten teknisiä toimenpiteitä ei pidetty tarpeellisina.

Laki: työntekijät eivät aina noudata ohjeita

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että Stora Enson olisi pitänyt teknisin muutoksin estää nielujen aiheuttama vaara, eikä jättää turvallisuudesta huolehtimista pelkästään työntekijöille annetun ohjeistuksen varaan.

Lain mukaan tekniset muutokset koneella olisi pitänyt tehdä, koska työntekijät eivät aina noudata heille annettuja ohjeita.

Arkkileikkurin kuljetustelojen väliin pääsy estettiin teknisin toimenpitein vasta onnettomuuden jälkeen.

Käräjäoikeus oli sitä mieltä, että tehtaanjohto ei suhtautunut piittaamattomasti työturvallisuuteen.