Fölin menot ylittyivät ja tulot putosivat – Turun lisäksi myös muut Föli-kunnat joutuvat kurjien lukujen eteen

Eniten joukkoliikennebudjetti paukkuu Kaarinassa. Lieto selviää kuivin jaloin, sillä bussivuorojen leikkausten vuoksi joukkoliikennemenot pysyivät hallinnassa.

Turku
Kuva bussin ohjaamosta.
Syksyllä Turussa testattiin kaksikerrosbussia. Sen vastaanotto oli kyselyn mukaan lämmin.Dani Branthin / Yle

Tänään kokoontuvalle Turun seudun joukkoliikennelautakunnalle tuodaan kokouksessa eteen synkkiä talouslukuja.

Arvion mukaan joukkoliikennelautakunta on ylittämässä talousarvionsa 2019 syyskuun tilastojen perusteella merkittävästi. Joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte toteaa esityksessä, että lipputulotavoite on liian korkea.

Föli kuntien on esityksen mukaan varauduttava merkittäviin talousarvioylityksiin.

Kaikki Föli-kunnat, Lietoa lukuunottamatta ovat arvion mukaan ylittämässä kuntien talousarvioissa fölille arvioidut luvut.

Fölin matkamäärät kasvoivat syksyyn 2018 saakka niin, että talousluvut olivat linjassa arvion kanssa. Sitten tuli käännös.

Syyksi huonoille luvuille mainitaan Turun keskustan vetovoiman heikkeneminen, sekä joukkoliikenteen poikkeusreitit. Molemmat ovat vaikuttaneet joukkoliikenteen käyttömäärään.

Korte aikoo keskustella kuntajohtajien kanssa talousennusteiden tarpeesta marraskuun lopussa. Nyt näyttää siltä, että arvioinnille on tulevaisuudessa tarvetta, sillä tämän vuoden osalta fölin tulojen ja menojen arviointi ei ole osunut kohdalleen.

Tarkoituksena olisi jatkossa sopia tavasta, jolla kunnille tuodaan ennuste kuluvan vuoden tuloksesta.

Liedolle hienoinen helpotus, Ruskolle ja Kaarinalle kauhistus

Turun kaupunginvaltuusto on jo ottanut Fölin hankalan tilanteen huomioon. Valtuusto vähensi 11.11. kokouksessaan joukkoliikennelautakunnan tulovaatimusta Turun osalta kahdella miljoonalla eurolla.

Joukkoliikennelautakunnan viesti on saman suuntainen nyt myös muille Föli-kunnille. Tulovaatimusta on syytä tarkastella, tai ainakin heikkoon tulokseen on varauduttava.

Kaarinan joukkoliikennemenot ovat ylittyneet 72 000 euroa ja tulot alittuneet 78 000. Nettoluku on siis noin 137 000 euroa yli talousarvion. Ennusteen mukaan kokonaisuudessaan alijäämää saattaa Kaarinassa olla lopulta noin 200 000 euroa.

Naantalissa menot ylittyivät 53 000 euroa ja tulot alittuivat 78 000. Sisäisten koululaislipputulojen osuus on tästä 63 000 euroa, eli todellista ulkoista tulovajetta on 15 000. Naantalin opetustoimi maksaa Fölille koululaisten lipuista. Jos koululaislipputuloa on vähemmän kuin Fölissä on budjetoitu, Föli saa vähemmän rahaa, mutta toisaalta Naantalin opetustoimi säästää saman verran.

Naantalin fölibudjetin todellinen ylitys on nyt siis noin 68 000 euroa.

Raision menot ovat ylittyneet 7 000 euroa ja tulot alittuneet 98 000 euroa, eli talousarvio ylittyy noin 105 000 euroa.

Ruskolla fölin menot ovat ylittyneet 56 000 euroa ja tulot alittuneet lähes saman verran. Nettoluku ylittää talousarvion noin 113 000 eurolla. Arvion mukaan ylitys saattaa kuitenkin nousta jopa 150 000 euroon.

Liedossa menot ovat alittuneet 46 000 euroa, koska Lieto on vähentänyt liikennöintimääriä tämän vuoden aikana. Myös tulot ovat alittuneet 68 000, josta kunnan sisäisten koululaislipputulojen osuus on 36 000 euroa.

Lieto todennäköisesti pysyy talousarviossaan ainoana Föli-kuntana.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta saa taloustilannekatsauksen eteensä keskiviikon kokouksessa.