Lapissa ei kaivata valvontaa Ruotsin rajalle Tanskan malliin – "Hyvin vakavista rikoksista tuntuu olevan siellä kysymys"

Pohjoisessa ei nähdä Suomen ja Ruotsin rajalla olevan samanlaisia uhkia kuin Tanskan ja Ruotsin välillä.

rajavalvonta
Kyltti valtakunnan rajalla Torniossa, taustalla tullin partioauto.
Liikenne Haaparannan ja Tornion välillä voi Lapin viranomaisten mielestä jatkua entisellään, ilman rajavalvontaa.Antti Heikinmatti / Yle

Lapin viranomaiset eivät kannata rajavalvonnan palauttamista Suomen ja Ruotsin välille. Tanska on ottanut tarkastukset käyttöön, mutta viranomaisten mukaan pohjoisessa ei ole näkyvissä samanlaisia uhkakuvia kuin Ruotsin ja Tanskan välisellä rajalla.

Tanska aloitti viime viikolla kaksi kertaa viikossa tehtävät tarkastukset Ruotsista matkustaville. Tarkoituksena on vähentää järjestäytynyttä rikollisuutta, joka on saanut yhä järeämpiä muotoja pommi-iskuineen. Myös Ruotsilla ovat olleet käytössä Schengen-alueen sisärajatarkastukset Tanskasta tuleville.

Lapissa uhkaa ei pidetä tällä hetkellä niin suurena, että rajavalvonta Ruotsin vastaiselle rajalle tulisi palauttaa.

– Rajavalvontahan voidaan palauttaa sisärajoille, jos valtioon kohdistuu vakava yleisen järjestyksen tai sisäisen turvallisuuden uhka, mutta Suomi ei ole kokenut sellaista uhkaa, sanoo rajatarkastusupseeri Petri Hämäläinen Lapin Rajavartiostosta.

Yhteistyö rajan yli toimii

Samoilla linjoilla on myös Lapin poliisipäällikkö Esa Heikkinen.

– Meillä ei ole täällä Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla tarkastuksiin poliisin puolelta tarvetta. Tietysti poliisissa ymmärrämme Tanskan syyt, joiden vuoksi siellä on päädytty tarkastuksiin. Hyvin vakavista rikoksista tuntuu olevan siellä kysymys.

Suomen ja Ruotsin välisen rajan kautta liikkuu laitonta tavaraa, kuten huumeita ja suuria määriä nuuskaa. Suomessa uskotaan, että rajat ylittävään rikollisuuteen pystytään puuttumaan viranomaisten välisellä yhteistyöllä ja muilla rikostorjunnan keinoilla.

– Teemme hyvää yhteistyötä Suomessa poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen kesken sekä Ruotsin viranomaisten kanssa esimerkiksi tiedustelussa ja tutkinnassa.

Aiheesta lisää:

Tanska ottaa Ruotsin-rajallaan käyttöön tilapäiset rajatarkastukset – syynä huoli järjestäytyneestä rikollisuudesta

Ruotsissa levoton yö ja aamu – alamaailman mies ammuttu, kahdessa paikassa räjähti

Ruotsi naapuriensa hampaissa – Räjähdeiskua säikähtänyt Tanska pohtii rajatarkastuksia, Norja haluaa ruotsalaisen äärioikeiston kuriin