1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. salakuljetus

Venäläismies osti yli 3000 tupakkakartonkia ja järjesti niiden salakuljetuksen Suomeen – myyntiin osallistui myös suomalaisia

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi savukkeita eteenpäin levittäneen venäläismiehen reilun vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Muut salakuljetusketjuun osallistuneet oikeus tuomitsi ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja sakkoihin.

salakuljetus
Avattu tupakka-aski.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi savukkeiden salakuljetukseen ja myyntiin osallistuneita ihmisiä vankeusrangaistuksiin ja sakkoihin. Kuvituskuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Venäjällä asuvan miehen yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Mies osti savukekartonkeja Venäjältä ja antoi niitä kahdelle muulle henkilölle salakuljetettavaksi Suomeen.

Tuomittu otti savukkeet jälleen vastaan Imatralla ja myi niitä kulutukseen. Lisäksi mies myi savukkeita neljälle suomalaiselle henkilölle, jotka myivät niitä edelleen eteenpäin.

Savukkeet salakuljetettiin Suomeen Imatran ja Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikkojen kautta lukuisilla eri kerroilla vuosien 2018 ja 2019 aikana.

Kaikkiaan levitykseen päätyi noin 3200 savukekartonkia. Tekijät välttivät noin 237 000 euron tullit ja maahantuontiverot.

Salakuljettajalle ehdollinen vankeusrangaistus

Käräjäoikeudessa syytteisiin vastasi myös toinen salakuljettajista. Hänet oikeus tuomitsi 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeuden mukaan venäläismies syyllistyi salakuljetuksen lisäksi törkeään veropetokseen.

Mies salakuljetti 47:llä eri kerralla yhteensä ainakin 1080 kartonkia savukkeita Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen kautta. Hän kätki kartongit autonsa takakontin välipohjaan.

Mies sai kuriirina toimimisesta palkkion savukkeet hankkineelta mieheltä.

Neljälle suomalaiselle ehdollista vankeutta ja sakkoja

Käräjäoikeus antoi tuomiot myös savukkeiden levitykseen osallistuneille suomalaisille.

Yhden miehen käräjäoikeus tuomitsi yhden vuoden ja viiden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta.

Toiselle miehelle lätkäistiin kymmenen kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus törkeästä veropetoksesta.

Kolmannelle miehelle käräjäoikeus määräsi 50 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan päiväsakot tekevät 2050 euroa. Tuomio tuli laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä.

Suomalaiselle naiselle laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä tuli 45 päiväsakkoa, joista kertyy naisen tuloilla 900 euroa.

Kaikkien salakuljetusketjuun osallistuneiden on myös korvattava Tullille maksamatta jääneet tullit ja verot eli yhteensä noin 237 000 euroa.

Lue seuraavaksi