1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Hämeenlinna maksaa miljoonia vuokraa koulutiloista – virkamiesten mukaan vuokra on normaali

Hämeenlinna maksoi yksin viime vuonna vuokraa Seminaarin koulutiloista Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle noin 1,9 miljoonaa euroa.

Hämeenlinna
Seminaarin koulun rakennukset ilmasta käsin kuvattuna.
Seminaarin koulu on Kaurialassa, Hämeenlinnan keskustan tuntumassa.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnassa on noussut kohu Seminaarin koulutilojen kovista vuokrista. Hämeenlinna on maksanut koulusta vuokraa kiinteistöt omistavalle Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle kuluvana vuonna 120 000-140 000 euroa kuukaudessa, aiemmin jopa enemmän.

Hämeenlinna vuokrasi Seminaarin ja normaalikoulun koulutilat lasten- ja nuorten lautakunnan päätöksellä loppuvuodesta 2011. Vuokrasopimus alkoi elokuun alusta 2012 ja määräaikaisen sopimuksen loppumispäivä on 31. toukokuuta 2032.

Tuona aikana Suomen Yliopistokiinteistöt kerää vuokrana kymmeniä miljoonia. Ihmettely vuokrista alkoi Hämeenlinnan budjettivaltuustossa, joka joutui käsittelemään kaupungin tiukkaa säästöohjelmaa. Nopeasti keskustelu räjähti sosiaalisessa mediassa, jossa vaadittiin virkamiehiä ja poliitikkoja tilille miljoonien tuhlailusta.

Keskustelun laineet jatkuvat myös poliitikkojen keskuudessa, sillä Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio on pyytänyt virkamiehiltä selvityksen Seminaarin koulun vuokrista maanantaiseen kaupunginhallitukseen.

Virkamiehet pitävät kohua liioitteluna

Vuokraamisesta päätti aikoinaan Hämeenlinnan lasten- ja nuorten lautakunta. Kaupungin nykyinen strategiajohtaja Markku Rimpelä oli tuolloin tilaajajohtajana esittämässä vuokrasopimusta lautakunnalle.

Kaupungin koulutilaongelmat alkoivat, kun Tampereen yliopisto päätti siirtää opettajankoulutuslaitoksen Hämeenlinnasta Tampereelle. Markku Rimpelä kertoo, että tuolloin oli tehtävä nopeita päätöksiä

– Yliopiston päätös merkitsi sitä, että OKL:n normaalikoulun 380 oppilaalla ei ollut enää koulutiloja. Samaan aikaan Ojoisten koulussa todettiin vakavat sisäilmaongelmat ja myös tämän koulun oppilaiden tuli saada uudet tilat. Aikaa ratkaisulle oli vain vuosi, kertoo strategiajohtaja Markku Rimpelä.

Rimpelän mukaan oli luonnollista, että normaalikoulun oppilaat voisivat jatkaa samoissa tiloissa. Jotta Ojoisten koulun oppilaat voitiin siirtää samalle kampukselle päätti lautakunta vuokrata myös OKL:n tyhjilleen jäävät tilat.

– Kyllä tuolloin mietittiin myös tilojen ostamista, mutta vuokraaminen katsottiin parhaaksi vaihtoehdoksi, muistelee Rimpelä.

Kohua herättänyt vuokrien suuruus on Rimpelän mielestä harhaa.

– Tuollaisesta suuresta kiinteistökokonaisuudesta vuokra on ihan markkinahintainen. Ei siinä ole mitään ylimääräistä, vakuuttaa Hämeenlinnan strategiajohtaja Markku Rimpelä.

Lue seuraavaksi