Hyppää sisältöön

Illan jalkapallopelin jälkimainingit kauhistuttavat Mantan suojelijoita: "Toivotaan voittoa kuitenkin!"

Havis Amandan ohut pronssikuori kesti jääkiekon MM-juhlat, mutta se saattaa lähteä taipumaan koska tahansa.

Havis Amandan patsaasta on tullut spontaanien kansanjuhlien kokoontumispaikka Helsingissä. Kuva viime kevään jääkiekon maailmanmestaruusjuhlista. Kuva: Tuomo Björksten/Yle

Tunnelma ja jännitys ovat tiivistyneet perjantaina Suomen historiallisen jalkapallon arvokisapaikan mahdollisesti ratkaisevan ottelun edellä. Suomen voittoa Liechtensteinista ja siten varmistuvaa EM-kisapaikkaa toivotaan – ja pelätään – myös Helsingin Taidemuseossa.

Mahdollisen voiton jälkimainingit herättävät nimittäin huolta spontaanien kansanjuhlien keskipisteeksi muodostuneen Havis Amandan eli Mantan suojelijoissa. Helsingin Taidemuseon julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola toivoo, että juhlat löytäisivät jonkun toisen paikan esimerkiksi Kansalaistorilta.

Huolta aiheuttaa patsasrakennelman hauraus. Mantan pronssikuori on vain muutaman millin paksuinen, ja sen alla oleva tukirakenne on yli sata vuotta vanha.

– Mantan altaan reunalla voi kuitenkin istuskella ja sen ympärillä saa juhlia. Mutta allaskin on vanha ja olisi hyvä, että sinne ei mentäisi, Tappola sanoo.

Mantan kestävyys nousi keskustelunaiheeksi viime keväänä Suomen jääkiekon maailmanmestaruusjuhlien tuoksinnassa. Silloin Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyarin (sd.) ilmaisi Twitterissä huolensa 111-vuotta patsaan kestävyydestä ja juhlijoiden turvallisuudesta.

– Vaikka Mantassa ei näkyisi ulkoisia haurauden merkkejä, koko rakennelma ei kestä yhtään vääntöä tai painoa. On arvaamatonta, miten rakenteet siellä sisällä ovat ja mikä on se piste, jossa ohut pronssikuori lähtee taittumaan, taipumaan ja menemään lommolle, Tappola toteaa.

Myös Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala muistuttaa, että Mantaa ei ole tehty kiipeilyä varten.

– Kaikille tiedoksi, että kuten on aiemmin tiedotettu, Manta ei kovin hyvässä kunnossa ole ja sitä ei ole tehty kiipeilyä varten, joten ottakaa tämä siellä huomioon, Kujala ohjeistaa.

Helsingin poliisi huomautti Twitterissä, että suihkulähteessä uimista rajoittaa tänään se, että altaasta puuttuu vesi.

Miksi juuri Manta vetoaa juhlijoihin?

Tappola arvelee, että Manta vetää juhlijoita puoleensa ennen kaikkea keskeisen sijaintinsa vuoksi.

– Onhan Manta sellainen sympaattinen symboli ja naishahmo, jonka ympärille on mukava tulla hyvää mieltä juhlimaan. Sinne on helppo tulla, Tappola aprikoi.

HAMin julkisen taiteen päällikkö Taru Toppola arvelee, että Manta kerää juhlijoita keskeisen sijaintinsa ja sympaattisen olemuksensa vuoksi. Kuva: Karin Filén / Yle

Myös Ateneumista eläkkeellä oleva intendentti, taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse kertoi viime keväänä Ylen haastattelussa ymmärtävänsä ihmisten halun kerääntyä juuri Mantan ympärille. Hänen mielestään Helsingissä ei ole toista yhtä riemukasta veistosta.

– Patsaassa on iloisuutta ja elämänmyönteisyyttä. On liikuttavaa, että ihmiset alushousuisillaan ja riemuissaan hyppivät sinne veteen. Ei minulla ole sinänsä mitään sitä vastaan, Ahtola-Moorhouse sanoi ja pohti onton patsaan vahvistamista sisäkautta.

– Ei sitä niin vahvaksi voi saada. Ei voi muuta kuin toivoa, että ihmiset eivät kiipeäisi sinne, hän lisäsi.

"En lähtisi tekemään Mantan muotoista kiipeilytelinettä"

Korvaavaksi sijainniksi Tappola ehdottaa Kansalaistoria, jossa ottelu näytetään perjantai-iltana suorana (siirryt toiseen palveluun). Kansalaistori sijaitsee Oodi-kirjaston, Musiikkitalon ja Sanomatalon kupeessa.

Razmyar arvioi keväällä Ylen haastattelussa, että korvaavaan juhlapaikkaan pitäisi kuulua jonkinlainen vesielementti.

Mikä sitten olisi vaihtoehto kiipeilyhimoisille juhlijoille – Mantaa muistuttava kiipeilyteline Kansalaistorille?

– En ehkä lähtisi tekemään Mantan muotoista kiipeilytelinettä, ettei se anna sitä viestiä, että veistokset ovat kiipeilyä varten tai turvallisia kiipeilyyn, Tappola sanoo.

Kiipeily voi vahingoittaa myös kiipeilijöitä

Razmyarin tavoin myös Tappola painottaa, että kiipeily ei vahingoita vain Mantaa, vaan sillä voi olla kohtalokkaita seurauksia myös kiipeilijöille itselleen.

– Jos sieltä joku asia lähtee sortumaan tai kaatumaan, niin se on kiipeilijöille vaaraksi. Toivotaan, että juhlinta olisi myös turvallista.

– Toivotaan voittoa kuitenkin! hän lisää.

Päivitetty 15.11.2019 klo 18:05 Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujalan kommentilla ja Helsingin poliisin Twitter-päivityksellä.