Venäjä armahti ja vapautti vakoilusta tuomitun norjalaisen rajaupseerin Frode Bergin

Norjan hallituksen mukaan Berg on luovutettu Norjan viranomaisille Liettuassa Vilnassa.

Norja
FSB:n virkailijat vievät Frode Bergiä vangitsemisoikeudenkäyntiin Moskovassa talvella 2018.
FSB:n virkailijat vievät Frode Bergiä vangitsemisoikeudenkäyntiin Moskovassa alkuvuodesta 2018.Morten Jentoft / NRK

Bergin vapautuksesta kerrottiin hetki sitten Norjan yleisradion NRK:n (siirryt toiseen palveluun) välittämässä Liettuan viranomaisten tiedotustilaisuudessa ja Norjan hallituksen samaan aikaan antamassa tiedotteessa.

Vakoilusta tuomittu norjalainen Berg vapautettiin Venäjän ja Liettuan sopimassa vakoilusta tuomittujen vaihdossa. Vaihdossa Liettuan armahti kaksi vakoilusta tuomittua Venäjän kansalaista ja Venäjä armahti kaksi vakoilusta tuomitun Liettuan kansalaista ja norjalaisen Frode Bergin.

Norjan pääministerin Erna Solbergin mukaan Berg luovutettiin tänään puolilta päivin Norjan viranomaisille Liettuassa.

Solberg kiitti tiedotteessa Liettuan viranomaisia yhteistyöstä vapauttamisessa.

Norjan ulmoministerin Ine Eriksen Søreiden mukaan vankeus on ollut raskas taakka Bergille ja hänen läheisilleen. Ulkoministerin mukaan Norjan hallitus on työskennellyt määrätietoisesti Bergin pidätyksestä lähtien saadakseen tämän takaisin kotiin.

Norjan tavoin Liettua on Naton jäsenmaa. Norjan tiedotusvälineissä on uumoiltu pidätyksestä lähtien, että Berg vaihdetaan jonkun toisen Natomaan tuomitsemaan vakoilijaan koska Norjassa ei ole ketään vakoilusta tuomittua Venäjän kansalaista.

Pohjois-Norjan Kirkkoniemessä Venäjän vastaisella rajalla pitkään rajaupseerina toiminut ja eläkkeellä oleva Frode Berg pidätettiin kaksi vuotta sitten joulukuussa Moskovassa vakoilusta epäiltynä.

Viime kesänä Moskovassa tuomioistuin tuomitsi Bergin 14 vuoden vankeuteen vakoilusta. Venäjän viranomaisten mukaan Berg osallistui Venäjän pohjoisen laivaston ydinsukellusveneitä koskevien tietojen vakoiluun.