Hyppää sisältöön

Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä jatkaa kyyttöjen asialla: "Ei lehmän historia tähän lopu, vaikka kuinka tiukoille se pantais!"

Kesällä 70 vuotta täyttäneellä kuvanveistäjällä on itselläänkin yhä yli parikymmenpäinen nautakarja.

Miina Äkkijyrkän puolustuspuheenvuoro lehmälle: mukana äly, seksi ja valta
Miina Äkkijyrkän puolustuspuheenvuoro lehmälle: mukana äly, seksi ja valta

Miina Äkkijyrkkä ja kyytöt liittyvät monen mielessä yhteen, ja syystäkin. Karjakon koulutuksen saanut, nautoja kuvaavista teoksistaan tunnettu kuvanveistäjä on ollut 1980-luvulta lähtien aktiivisesti mukana yhden Suomen uhanalaisen alkuperäiskarjan, itäsuomenkarjan eli kyyttöjen kannan pelastamisessa.

Alkuperäiskarjan puolesta puhuminen ei ole kadonnut vuosien aikana mihinkään, kertoo tänä vuonna 70 vuotta täyttänyt Äkkijyrkkä Puoli seitsemän -ohjelmassa. Äkkijyrkän mukaan nyt eletään mielenkiintoista aikaa.

– Suomessa suunnitellaan maatalousoppilaitoksiin maisemalaidunnusprojekteja. Sille on tarjolla EU-rahaa ja nyt olisi hyvä aika elvyttää maisemalaidunnusta, kerätä tietoa siitä minkälaisia maisemalaidunnusalueita on, ja minkälainen karja olisi paras laidunnukseen. Esimerkiksi lampaat eivät pysty panemaan nurin ranteenpaksuista pajukkoa. Kyytöt olisivat kansallisestikin hyvä ratkaisu.

Äkkijyrkkä uskoo naudan tulevaisuuteen

Maitoa korvataan nykymaailmassa usein kasvipohjaisilla juomilla, ja naudanlihan maine on ilmastonmuutospaineissa kovilla. Äkkijyrkkä pysyy mielipiteissään jyrkkänä lehmien puolustajana.

– Maito on hirvittävän tärkeä elintarvike, ja lihakin. Naudan tuotteet ovat aminohappokoostumukseltaan sellaista valkuaista, jota tarvitsevat hormonit – eli seksi, aivot – eli äly, ja hallitukset – eli valta. Eli ei lehmän historia tähän lopu, vaikka kuinka tiukoille se pantais, laukoo Äkkijyrkkä.

Äkkijyrkällä itsellään on yhä kahdenkymmenviiden kyyttönaudan karja.

– Lannan luonti sopii hyvin tähän taiteentekemisen väliin. Kuvanveisto kun on paljolti roudaamista, ja välillä maalaan, niin se on hyvää fyysistä työtä – paskan luonti.

Katso Miina Äkkijyrkän koko haastattelu Areenasta