Ex-lähettiläs ei ymmärtänyt lokakampanjaa häntä vastaan – "Trump olisi voinut vain nimittää toisen lähettilään tilalleni"

Moni demokraatti kuvaili Trumpin Twitter-hyökkäystä kuulemisen aikana todistajan pelotteluksi.

Donald Trump
Yhdysvaltain entinen Ukrainan lähettiläs kuultavana Trumpin virkarikoskuulemisessa
Yhdysvaltain entinen Ukrainan lähettiläs kuultavana Trumpin virkarikoskuulemisessa

Presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset jatkuvat parhaillaan Yhdysvaltain entisen Ukrainan-suurlähettilään Marie Yovanovitchin kuulemisella.

Voit katsoa lähetyksen tästä artikkelista.

Trump erotti Yovanovitchin yllättäen tehtävästään kesällä sen jälkeen, kun Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani oli käynnistänyt laajamittaisen lokakampanjan Yovanovitchia vastaan.

– En ymmärrä, mitkä olivat Rudy Giulianin motiivit hänen hyökätessään minua vastaan, eikä minulla ole mielipidettä siitä, uskoiko hän niihin syytöksiin, joita hän minusta levitteli. Se, mitä voin sanoa on, että Giulianin olisi pitänyt tietää, että kyseiset syytökset olivat epäilyttäviä ja että ne olivat lähtöisin henkilöiltä, joiden tarkoitusperät olivat kyseenalaisia, totesi Yovanovitch avauspuheenvuorossaan.

Yovanovitch lisäsi, että perättömät väitteet tulivat henkilöiltä, joiden poliittiset ja taloudelliset tavoitteet olivat vaikeuksissa Yhdysvaltojen Ukrainassa harjoittaman korruptionvastaisten politiikan vuoksi.

– Minua hämmästyttää yhä se, että he (korruptoituneet ukrainalaistahot) löysivät amerikkalaisia, jotka olivat valmiita tekemään yhteistyötä heidän kanssaan. Näyttää siltä, että he onnistuivat järjestämään Yhdysvaltain-lähettilään erottamisen virastaan, Yovanovitch totesi.

Yovanovitch korosti, että Yhdysvaltain presidentillä on kaikki valtuudet päättää siitä, kuka hoitaa suurlähettilään tehtäviä kussakin maassa. Yovanovitch totesi, ettei hän kyennyt ymmärtämään, miksi häntä vastaan piti aloittaa laajamittainen lokakampanja. Trump olisi voinut vain päättää, että Ukrainan lähettiläs vaihdetaan toiseen, totesi Yovanovitch.

Yovanovitch. kuvaili hänen erottamiseensa johtanutta lokakampanjaa "tuskalliseksi ajanjaksoksi", jossa hänen maineensa kyseenalaistettiin.

– Työssäni maineeni on kaikki kaikessa, hän sanoi.

Entinen lähettiläs toi kuulemisessa esiin pettymyksensä Yhdysvaltain ulkoministeriön johtamiseen mainitsematta kuitenkaan suoraan nimeltä ulkoministeri Mike Pompeota. Yovanovitch kertoi pettyneensä siihen, että ulkoministeriön johto kieltäytyi tunnustamasta sitä, että häneen kohdistetut hyökkäykset olivat paitsi väärin myös vaarallisia.

Yovanovitch mainitaan myös Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin välisessä puhelussa. Puhelun muistiinpanojen mukaan Trump nimittää lähettilästään pahaksi uutiseksi, joka "tulee käymään läpi tiettyjä asioita".

– Olin pöyristynyt, että olin kahden päämiehen puhelussa tällaisessa roolissa, Yovanovitch kertoi tiedusteluvaliokunnalle ja sanoi tulkinneensa Trumpin sanat uhkailuksi.

Trump väheksyi tviiteissään ex-lähettilästä

Samaan aikaan kun Yovanovitch todisti kongressissa, hyökkäsi Trump tätä vastaan Twitterissä.

– Tilanne muuttui huonoksi, minne ikinä Yovanovitch menikin, Trump kirjoitti.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff luki kuulemisessa Trumpin tviitin.

–En usko, että minulla on sellaisia voimia, Yovanovitch sanoi.

Hän vakuutti, että tilanne on päinvastoin kohentunut maissa, joissa hän on työskennellyt. Schiff kysyi diplomaatilta myös sitä, kokiko tämä Trumpin tviitin uhkaavana.

– En voi puhua siitä, mitä presidentti yrittää tehdä, mutta vaikutelma on uhkaava, Yovanovitch sanoi.

Moni demokraatti kuvaili Trumpin Twitter-hyökkäystä kuulemisen aikana todistajan häirinnäksi. Muun muassa demokraattien presidenttikisassa ehdokkaana oleva Kamala Harris tviittasi, että todistajan pelottelu on rikos.

Republikaaniedustaja Jim Jordan puolestaan tyrmäsi väitteet siitä, että Trumpin tviittissä olisi kyse todistajan pelottelusta. Hän totesi, ettei todistaja kuullut tviitistä, ennen kuin Schiff luki sen tälle ääneen. Sen sijaan republikaanisenaattori Liz Cheney arvosteli Trumpin tviittailua. Cheney muistutti, että Yovanovitch on työskennellyt vuosikymmeniä valtion virassa Yhdysvaltojen hyväksi.

– Mielestäni presidentin ei olisi pitänyt toimia näin, Cheney sanoi.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Stephanie Grishamin mukaan Trumpin tviitissä oli kyse "presidentin mielipiteestä, mihin presidentillä on oikeus." Myös Trump torjui arvostelun ja totesi, että hänellä on mielipiteenvapaus.

Aiemmin kongressin tiedusteluvaliokunnassa on kuultu Yhdysvaltain suurlähetystöä Ukrainassa tällä hetkellä johtavaa William Tayloria sekä ulkoministeriön virkamiestä George Kentiä.

Virkarikostutkinnan ytimessä ovat epäilyt, joiden mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan Trumpin vastaehdokkaaksi presidentinvaaleissa pyrkivän demokraattien Joe Bidenin pojan tekemisiä Ukrainassa. Tämä tarkoittaisi sitä, että Trump olisi käyttänyt Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa oman hyödyn tavoitteluun.

Lue myös:

Lähettiläs: "Trumpia kiinnostivat Biden-tutkimukset USA:n Ukraina-politiikkaa enemmän" – Yle seurasi virkarikostutkinnan tv-kuulemisia suorana

Lähteet: AP, Reuters, AFP, STT